Guia per lluitar contra l'edatisme

Segons l'Idescat, l'any 2025 el nombre de persones majors de 65 anys serà el 20,10% de la població. Per fer front a aquesta nova realitat hem d'actualitzar i ampliar el que ja recull el nostre llibre d'estil sobre com tractem les persones grans en els continguts de 3Cat.

L'objectiu és posar al dia i millorar el llenguatge audiovisual quan ens referim al col·lectiu de la gent gran.

1. No fem servir termes com vells, ancians, avis, tercera edat, jubilats o pensionistes de manera generalitzada (només podem fer-ho quan el context ho requereixi). Ens hi hem de referir com a persones grans o gent gran.

2. Cal evitar el llenguatge que fa creure que les persones grans són dependents i incapaces de prendre decisions i que constitueixen una càrrega per a les seves famílies i per a l'economia. Com a la resta d'edats, les persones grans tenen necessitats diferents i contribueixen a l'economia del país.

3. Quan ens referim al col·lectiu de la gent gran, cal evitar un llenguatge paternalista que tendeixi a infantilitzar o despersonalitzar les persones grans.

4. S'haurien d'incorporar amb naturalitat les persones grans en els programes de participació i d'opinió de 3Cat.

5. Quan parlem del col·lectiu de la gent gran hem d'evitar ensenyar només imatges que potenciïn els estereotips, imatges que relacionin l'envelliment amb dependència, fragilitat, malaltia, soledat, infelicitat o depressió.

6. S'han de potenciar les imatges que mostrin relats i contextos positius associats a projectes i situacions que deriven d'una vida activa, tant física i mental com social i relacional.

7. Posem en valor, sempre que sigui possible, el que aporten les persones grans a la societat a tots els nivells.

8. A les sèries de ficció cal mostrar la gran diversitat de la nostra societat, també de la gent gran, i fugir de tòpics i estereotips que sovint s'associen a aquest col·lectiu.

9. Tots els punts anteriors han de tenir una cura especial amb la perspectiva de gènere per evitar una doble invisibilitat pel fet de ser dones i grans.

10. 3Cat ha de posar a l'abast d'aquest col·lectiu les eines tècniques necessàries perquè la seva experiència com a usuaris dels nostres mitjans sigui satisfactòria.

Anar al contingut