El Caire

L'opositor Mohamed el-Baradei arriba al Caire disposat a conduir la transició si Mubarak marxa

El líder de l'oposició i Premi Nobel de la Pau, Mohamed el-Baradei, de 68 anys, ha aterrat a la capital egípcia procedent de Viena, on viu, disposat a encapçalar la transició política si el president Hosni Mubarak, abandona el poder, com li demana el poble. A l'aeroport ha declarat que el canvi polític "és inevitable". El-Baradei ha arribat al Caire el tercer dia de protestes, en què un altre manifestant ha mort en una localitat del Sinaí. Per tant ja són set els morts en les mobilitzacions i un miler els detinguts.

Actualitzat
Enmig de la revolta social més greu que afronta Egipte en els darrers trenta anys, el premi Nobel de la Pau el 2005 i opositor al règim de Mubarak, Mohamed el-Baradei, ha arribat ja al Caire procedent de Viena, que és on viu, disposat a liderar la transició política del país si el president Hosni Mubarak deixa el poder i la població li ho demana.

En declaracions als periodistes que l'esperaven a l'aeroport d'El Caire, El Baradei, de 68 anys, ha dit que "és un moment crític en la història d'Egipte" i que ha tornat al seu país "per participar amb el poble egipci en les manifestacions contra el règip del president Hosni Mubarak". Mohamed el-Baradei ha afegit que "la voluntat del canvi ha de ser respectada i que el règim no ha d'utilitzar la violència en les manifestacions".

Abans d'aterrar al Caire, El-Baradei, exdirector de l'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica, ha dit a la web The Daily Beast que en aquests moments "cal acompanyar la gent, i sembla que el règim no ha entès el missatge". El premi Nobel va fundar l'any passat l'Associació Nacional pel Canvi, una plataforma per presentar-se als comicis presidencials d'aquest any.

Tercer dia de protestes amb un altre mort

En el tercer dia consecutiu de mobilitzacions, un altre manifestant ha mort en una localitat del Sinaí en els enfrontaments amb la policia. La suma de víctimes mortals, per tant, puja i ja són set els morts, desenes de ferits i un miler de detinguts. Les autoritats, però, han deixat en llibertat alguns dels detinguts, però n'hi ha d'altres que els traslladen als tribunals perquè responguin dels desordres públics.

La ciutat de Suez, a l'est del país, centra alguns dels actes més violents de les últimes hores. Els manifestants han cremat una comissaria durant uns disturbis que han provocat una desena de ferits quan la policia els han intentat dispersar amb bales de goma i gasos lacrimògens. Al municipi d'Ismailia, a tocar del canal de Suez, també hi ha hagut protestes, igual que a Alexandria, la segona ciutat més important d'Egipte, a la riba del Mediterrani.

Mubarak censura la premsa i les xarxes socials

El president Hosni Mubarak intenta aturar les manifestacions aplicant la censura i ha decidit silenciar la premsa, empresonar periodistes, tancar diaris i bloquejar pàgines web com Twitter o Facebook. Els joves, però, continuen movent-se a través de la xarxa.

La borsa també s'ha ressentit del caos que viu Egipte, i ha experimentat una forta caiguda. Els analistes polítics del país ja afirmen que aquesta revolta social podria suposar la fi del règim de Mubarak, que no podrà traspassar el poder al seu fill Gamal Mubarak.

Els Estats Units, fins al moment al costat de Mubarak, també han manifestat un canvi de posició i han recomanat al líder egipci que obri el règim i faci reformes.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut