El nou vicepresident egipci, Omar Suleiman, jura el càrrec davant Mubarak.
El president egipci continua prometent reformes.
El Caire

Mubarak nomena dos militars com a vicepresident i primer ministre sense un horitzó d'eleccions a curt termini

Cop d'efecte del president d'Egipte, Hosni Mubarak, per recuperar el control del país i desactivar les protestes que s'han apoderat dels carrers. El president, després de dissoldre el govern, ha designat per primer cop en trenta anys un vicepresident. Per al càrrec ha escollit el seu home de confiança, el cap dels serveis secrets, Omar Suleiman. A més ha nomenat Ahmed Shafiq, amb rang de general també, com a nou primer ministre i li ha encarregat formar govern. Un govern fet a mida i que, en paraules del president del Parlament, no té previst convocar eleccions a curt termini. La decisió no ha calmat els ànims dels egipcis, que continuen desafiant el toc de queda. La comunitat internacional tampoc l'ha trobat suficient.

Actualitzat
La maniobra política de Hosni Mubarak, que ha nomenat un vicepresident, el primer en trenta anys, i un nou primer ministre, no ha satisfet ni els manifestants ni l'oposició ni la comunitat internacional, que veuen en els nomenaments una voluntat per assegurar la continuïtat del règim.

El vicepresident Omar Suleiman és un home de la completa confiança del president egipci i, al capdavant d'intel·ligència, ha estat la seva mà dreta. El seu nomenament com a número dos del país podria suggerir un primer moviment cap a un pla de successió de Mubarak, de 82 anys, que fa tres dècades que és al capdavant del règim del país. Suleiman, de 74 anys, ha estat un home clau en diversos processos de la política interna i exterior egípcies, com el procés de pau entre Palestina i Israel.

El nomenament del nou primer ministre, Ahmed Shafiq, tampoc indica una gran voluntat de canviar la línia del govern. Shafiq és un antic comandant de l'exèrcit de l'aire, igual que el mateix Mubarak, i era ministre d'Aviació de l'executiu sortint.

Continuen les protestes

Els manifestants continuen al carrer malgrat el toc de queda disposats a mantenir el pols amb el règim fins que el president caigui. No veuen cap canvi substancial en els nomenaments fets per Hosni Mubarak i consideren que manté el poder en els mateixos cercles que fins ara.

El món, atent al que passa

Els líders de França, Alemanya i el Regne Unit han fet una declaració conjunta en la qual insten Mubarak a evitar la violència a qualsevol preu i a iniciar un procés de canvi.

El Departament d'Estat nord-americà cada cop utilitza més la xarxa social Twitter, prohibida aquests dies a Egipte, per comunicar al món la seva opinió. Aquest dissabte a la tarda, Philip Crowley, portaveu de la diplomàcia nord-americana, ha dit textualment que el president Mubarak no es pot limitar a fer una remodelació del govern maquillada, sinó que s'ha de comprometre a un canvi seriós si vol seguir comptant amb l'ajuda de Washington.

El rei Abdullah, de l'Aràbia Saudita, és pràcticament l'únic mandatari que ha donat suport explícit al president Mubarak.

El-Baradei demana la dimissió

El dirigent de l'oposició egípcia, Mohamed el-Baradei, ha tornat a demanar a Mubarak que renunciï per evitar el col·lapse d'Egipte i ha qualificat de "canvi de figures" el nomenament de dos generals com a vicepresident i primer ministre. El Nobel de la Pau, que va tornar a Egipte dijous passat per sumar-se a les protestes iniciades dimarts contra el règim de Mubarak, al poder des de 1981, ha reclamat la formació d'un govern de salvació i que es convoquin eleccions lliures.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut