El Caire

Dimiteix la direcció del partit governamental de Hosni Mubarak, inclòs el fill del president egipci

La cúpula del partit del president egipci, Hosni Mubarak, ha dimitit en bloc aquest diumenge després de dotze dies de protestes al carrer, inclòs el fill del president, Gamal Mubarak. Han deixat tots el seu càrrec excepte el president egipci, que continua al capdavant del Partit Nacional Democràtic (PND). La cadena de televisió Al-Arabiya havia informat en un primer moment que Hosni Mubarak també havia abandonat la direcció del partit, però després han desmentit la informació. D'altra banda, Egipte va recuperant la normalitat. Molts comerços i bars ja han obert i el cansament ja es fa evident entre els manifestants. El primer ministre egipci, Ahmed Nazif, assegura que la situació ha canviat i que la policia torna a prendre el control dels carrers.

Actualitzat
Tots els dirigents del partit governamental a Egipte han dimitit excepte Hosni Mubarak. La cadena de televisió Al-Arabiya ha desmentit aquest dissabte a la tarda una notícia que havia donat poc abans: que Mubarak no continuaria dirigint el Partit Democràtic Nacional, la formació de govern a Egipte.

Els que sí que marxen són aquells que integren la cúpula del partit, encapçalada per Gamal Mubarak, fill del rais egipci. El relleu el pren ara el reformista Hossam Badrawi, que actuarà de secretari general. El partit ha anunciat aquest canvi poc després d'una reunió de Mubarak amb el primer ministre, Ahmed Nazif, i els ministres de Finances, Petroli i Comerç, i amb el cap del Banc Central.

Un reformista que va intentar crear un partit propi

El senador Hosam Badrawi es col·loca ara com el màxim dirigent del PND tot just per sota del president egipci, Hosni Mubarak. Qui pren ara les regnes del partit governamental a Egipte és un polític amb fama de reformista que va pensar un cop crear un partit propi però que després va abandonar la idea per treballar a fons en la formació de Mubarak.

Ginecòleg de professió, Badrawi va cursar estudis de postgrau en tres universitats dels Estats Units. La seva trajectòria parlamentària està vinculada a l'educació i se'l recorda per la reforma que va impulsar en l'educació bàsica i superior al país. Tot i les seves aspiracions reformistes, Badrawi veu "minúscula" la possibilitat de frau en els passats comicis.

Mubarak fa més concessions però no marxa

Les dimissions a la cúpula del partit governamental a Egipte s'han rebut amb satisfacció tant entre els manifestants de la plaça Tahrir com per part de la comunitat internacional. Els moviments del president egipci s'interpreten com a noves concessions, al mateix nivell de les que va fer ara fa uns dies sacrificant tot el seu govern i nomenant-ne un de nou. Però el clam principal dels manifestants, la dimissió de Mubarak, segueix sense complir-se i al carrer es comencen a notar els primers símptomes d'esgotament. A més, l'exèrcit ha començat a desmuntar barricades i controla l'entrada a la plaça. Ja han obert molts comerços i bars, i diumenge ho faran els bancs.

El país "torna a la normalitat"

El primer ministre Ahmed Nazif ha assegurat que el país torna a la normalitat. El cap del govern egipci assegura que "la situació ara és millor". Destaca que "el que passa a Tahrir i la situació dels manifestants ha canviat". Nazif argumenta que "el "dia del comiat" va fracassar i ara en diuen el "dia de la resistència". Les autoritats expliquen que la policia s'està desplegant de forma gradual per recuperar la tranquil·litat i la seguretat.

Pel que fa a les converses amb els partits de l'oposició, Nazif diu que mantenen trobades amb les diverses forces polítiques.

Reunió govern-oposició

Divendres a la nit, el mateix dia de la Marxa del Comiat a Mubarak, representants de l'oposició egípcia es van reunir amb el primer ministre, Ahmed Nazif. En la trobada li van reiterar la necessitat que el president renunciï i van demanar el final de la violència contra els manifestants.

Segons els opositors, el primer ministre va reconèixer la legitimitat de les dues demandes, però va eludir donar una resposta a la demanda de dimissió. Nazif va assegurar que es tractava d'una "demanda enorme", massa important per a aquest nivell de decisió.

Abdel Rahman Iussef, representant de l'Assemblea Nacional per al Canvi (ANC), encapçalada pel Premi Nobel de la Pau Mohamed al-Baradei, ha explicat a la cadena Al-Jazeera que ell mateix havia participat en la reunió, juntament amb altres dirigents de l'oposició. Entre els grups, però, no hi havia els Germans Musulmans.

L'oposició egípcia s'ha mostrat disposada a negociar amb els militars egipcis i ha rebutjat qualsevol oferta de diàleg estesa per Mubarak. Continuen demanant la renúncia mentre el govern la nega. Iussef anticipa que si el rais continua al poder "la crisi s'aprofundirà" i pot produir-se una escalada de la violència.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut