Berlín

Alemanya suspèn durant tres mesos la decisió d'allargar la vida de les seves centrals nuclears

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat una moratòria de tres mesos per la llei aprovada la tardor passada que preveu ampliar la vida de les centrals nuclears del país fins a catorze anys. Merkel ha dit que la catàstrofe nuclear al Japó obliga a replantejar-se la seguretat de les plantes nuclears també a Alemanya. La cancellera ha subratllat que el seu govern ja va ordenar dissabte passat un estudi exhaustiu sobre la seguretat dels disset reactors nuclears en funcionament a Alemanya per evitar possibles riscos. A Suïssa, també s'ha paralitzat l'aprovació de noves centrals mentre s'examina la seguretat de les que hi ha.

Actualitzat
Merkel va comentar que la catàstrofe nuclear al Japó obliga a replantejar-se la seguretat de les plantes nuclears també a Alemanya. "Davant el dubte ha de prevaler la seguretat", ha dit la cancellera, que ha recordat que el seu govern ja va ordenar dissabte passat un estudi exhaustiu sobre la seguretat dels 17 reactors nuclears en funcionament a Alemanya per evitar possibles riscos. "No hi haurà cap tabú en aquesta verificació de la seguretat".

"Ni el subministrament elèctric ni les finances de l'Estat es veuran afectats per la moratòria", ha dit per la seva banda el ministre d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle, després que la cancellera ha comentat que la possible parada d'una planta nuclear no suposaria cap problema per a Alemanya, ja que es tracta d'un país exportador d'energia.

La moratòria que deixa en suspens la llei per la prolongació de la vida de les centrals nuclears, que preveu el tancament de l'última planta el 2034, no necessita una reforma legal. Angela Merkel ha comentat que el seu govern tractarà el tema directament amb les empreses responsables de les centrals nuclears a Alemanya i amb els caps de govern dels estats federats on es troben ubicades les centrals atòmiques.

La cancellera ha demanat un "debat sincer" sobre el futur de l'energia i ha assegurat que, encara que l'objectiu sigui "aconseguir com més aviat millor l'era de les renovables", la revisió de la política energètica en cap cas ha de conduir a dependre de les importacions energètiques d'altres països.

El 2000, el govern de coalició entre socialdemòcrates i verds dirigit pel canceller Gerhard Schröder va pactar amb la indústria el tancament gradual de les llavors 19 centrals nuclears, de les quals ja se n'han tancat dues. D'acord amb aquest pacte, l'última de les 17 plantes nuclears alemanyes hauria de quedar desactivada el 2021. L'actual govern de centredreta de Merkel va derogar aquest acord i va aprovar allargar la vida útil de les plantes una mitjana de 12 anys, 8 per a les més antigues i 14 per a les més modernes.

La UE dóna suport a la proposta de sotmetre a proves d'estrès les 143 centrals nuclears de la UE 

Els ministres de Medi Ambient de la Unió Europea han donat suport a la proposta d'Àustria i del grup socialista a l'Eurocambra de sotmetre les 143 centrals nuclears de la UE a proves d'estrès per verificar si podrien resistir un sisme com el que ha afectat el Japó.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut