El Caire

Hosni Mubarak i els seus fills es declaren no culpables en un judici que es reprendrà el 15 d'agost

L'expresident egipci, Hosni Mubarak, i els seus fills s'han declarat no culpables de les acusacions que se'ls imputen, en la primera sessió del judici que ha arrencat aquest dimecres al Caire i que es reprendrà el 15 d'agost. Mubarak està acusat d'estar implicat en la mort de manifestants durant la revolució del 25 de gener que reclamava canvis democràtics profunds a Egipte. L'expresident ha arribat al tribunal després d'haver estat traslladat en avió des de Sharm al-Sheikh, localitat on ha passat els últims mesos ingressat en un hospital sota custòdia policial i ha comparegut al tribunal en una llitera i enmig d'una forta expectació. Partidaris i detractors de l'exdictador s'han congregat a la seu judicial i han protagonitzat alguns incidents.

Actualitzat
"Nego tots els càrrecs i les acusacions categòricament". Així de contundent s'ha mostrat l'exdictador Hosni Mubarak, de 83 anys, en la seva declaració davant del tribunal que el jutja per la seva presumpta implicació en la mort de desenes de persones durant la revolució del 25 de gener.

Juntament amb l'exmandatari, compareixen els seus dos fills, Alaa i Gamal -que també s'han declarat no culpables-, l'exministre d'Interior i sis col·laboradors de l'antic règim, tots vestits de blanc, com correspon als acusats que encara no han estat condemnats, i tots a l'interior d'una mena de gàbia amb reixes.

Un cop fetes les primeres declaracions, el tribunal ha decidit ajornar el judici fins al proper 15 de juliol i ha explicat que Mubarak esperarà que es reprenguin les sessions en un centre mèdic internacional proper al Caire.

Els càrrecs que se'ls imputen

El fiscal ha acusat Mubarak de participar en la mort dels manifestants i de permetre que el seu ministre de l'interior ordenés fer servir bales reals en contra seva.

A més, el lletrat també ha dit que Mubarak tenia la intenció de matar els manifestants que portaven a terme concentracions pacífiques durant la revolta del gener i febrer passat i també durant diverses manifestacions portades a terme durant la dècada del 2000.

A banda d'aquests càrrecs, el fiscal també l'ha acusat de diversos càrrecs de corrupció i de malbaratar fons públics.

Un judici amb gran expectació

Mubarak és el primer líder àrab deposat per una revolta popular i podria ser condemnat a mort si és declarat culpable en el judici que afronta. Els problemes de salut de Mubarak havien motivat que s'especulés sobre si realment s'asseuria al banc dels acusats, però la comitiva amb l'exrais ha sortit aquest dimecres al matí del balneari de Sharm al-Sheikh per traslladar-lo amb un avió medicalitzat cap a la capital.

Un cop al Caire, han traslladat Mubarak fins a l'acadèmia policial que s'ha habilitat com a seu per al judici, on ha arribat poc després de les nou del matí. Passades les deu, Mubarak ha comparegut estirat en una llitera, amb aspecte pàl·lid però estable. És la primera imatge pública de Mubarak des que es va veure forçat a abandonar el poder el febrer després de la revolució del 25 de gener.

Cops de pedra entre partidaris i detractors

A l'exterior de la seu judicial, fortes mesures de seguretat
envolten l'edifici judicial. De fet, més d'un miler de policies i soldats s'encarreguen d'aquesta missió.

Amb tot, la tensió s'ha incrementat al Caire, la capital egípcia, a mesura que s'acostava el moment del judici, i, tot i la forta presència policial, a l'exterior de l'acadèmia de policia del Caire, s'hi han concentrat centenars de persones per veure l'arribada de l'expresident i no s'han pogut evitar alguns incidents.

Partidaris i detractors s'han enfrontat a cops de pedra i els agents hi han hagut d'intervenir, tot i que no han pogut evitar que es trenqués el cordó policial que separava tots dos bàndols. No es té constància, per ara, que els incidents hagin causat ferits.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut