Rajoy i Rubalcaba, conversant minuts abans de l'inici de la desfilada amb motiu de la Hispanitat (Foto: EFE)
Rajoy i Rubalcaba, conversant el passat Dia de la Hispanitat (Foto: EFE)
Madrid

Llarga conversa entre Rajoy i Rubalcaba en l'última desfilada del 12-O de l'era Zapatero

Uns 3.000 militars han participat a Madrid en la tradicional desfilada coincidint amb el 12 d'octubre. Ha estat l'última amb José Luis Rodríguez Zapatero com a president del govern espanyol i l'executiu ha intentat que no es repetissin els insults i els crits del públic contra membres del govern central. Com a fets destacables, l'absència del president de la Generalitat, Artur Mas, i la conversa de prop d'un quart d'hora que han mantingut Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, que mesuraran forces a les urnes el 20 de novembre vinent.

RedaccióActualitzat
Els últims sis anys, la desfilada del 12 d'octubre ha seguit gairebé el mateix guió: esbroncada i insults contra els membres del govern espanyol. Enguany, des de La Moncloa han volgut evitar que es repetissin aquestes escenes. Per això, durant la desfilada, des de la megafonia, s'han repetit missatges al públic de silenci i respecte en moments solemnes, com l'homenatge als caiguts o la hissada de la bandera espanyola, i s'han introduït alguns canvis. El primer, que José Luis Rodríguez Zapatero no ha estat anomenat per la megafonia quan ha rebut, a peu de cotxe, el rei i la resta de la família reial. Les xiulades, tot i que menors que altres anys, s'han repetit.

Enguany, s'ha modificat també el recorregut de la desfilada, que ha transcorregut des d'Atocha a la plaça de Colon, i ha comptat am una tribuna presidencial a Neptuno situada a més de 100 metres del públic. El motiu, un altre cop, sembla evitar els insults i els crits, tot i que Defensa ho ha negat.

Polèmiques al marge, aquest 12 d'octubre també estarà marcat per l'austeritat pressupostària, amb menys participació de persones i mitjans que altres anys. Pel centre de Madrid, hi desfilaran 3.000 militars i 147 vehicles i també participaran en la desfilada 55 avions i helicòpters.

Per primer cop, el rei ha passat revista a les tropes a bord d'un vehicle militar descapotable i ha assistit assegut a la major part de la desfilada. El motiu, que el rei Joan Carles continua recuperant-se de l'operació del tendó d'Aquil·les que li van fer a principis de setembre.

Rajoy i Rubalcaba, molt a prop

Abans que la família reial, ho han fet les diferents autoritats civils i militars. A la tribuna principal, els dos principals candidats a les eleccions del 20 de novembre. Molt a prop l'un de l'altre, només separats per la dona del líder del PP, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, han conversat durant prop de 15 minuts abans que comencés la desfilada.

Una desfilada amb l'absència de Mas

El president de la Generalitat, Artur Mas, no assistirà a la desfilada i deixarà la representació de Catalunya en mans del delegat del govern a Madrid, Jordi Casas. L'any passat, l'aleshores president José Montilla, hi va assistir després de dos anys d'absència. La seva decisió no va agradar gens els seus socis de govern.
Anar al contingut