Barcelona

ERC i PP s'ofereixen al govern com a socis preferents, mentre que el PSC per pactar els pressupostos

En la sessió de control al Parlament, s'han dibuixat diversos escenaris d'aliances possibles. I és que els diferents grups han plantejat la possibilitat d'acords amb l'executiu català. Esquerra i el Partit Popular s'han ofert al govern com a socis preferents i l'han emplaçat perquè triï. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convidat els populars que demostrin l'interès real per Catalunya, i als republicans els ha recordat la sintonia amb el pacte fiscal. Mentrestant, el PSC s'ha mostrat disposat a pactar els comptes del 2012, però amb condicions.

RedaccióActualitzat
ERC ha dit a Mas que es tracta de triar entre el Parit Popular, "un partit radicalment contrari a la transició nacional" que Mas propugna, que amb les seves mesures "imposen l'ara no toca", i "a l'altra banda de la cruïlla hi ha plantar-se per fer pinya amb el país". Pel que fa a Esquerra, Mas ha posat l'accent en els punts que els poden unir: ha posat com a exemple el futur de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la negociació d'un nou pacte fiscal per a Catalunya.

La líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, que també s'ha ofert com a soci preferent, ha dit que, com a "company" el seu partit "garanteix estabilitat i progrés". La presidenta del PPC ha manifestat: "Alguns l'ofereixen per anar al darrere, amb avanços de referèndums". I, en aquest sentit, ha afegit, "amb amenaces d'aquestes, no es genera l'estabilitat que necessita el país ni Catalunya que és crear ocupació i sortir de la crisi".

Així doncs, Esquerra posava el govern en una cruïlla i el Partit Popular l'empenyia a triar, prometent estabilitat, però posant condicions. Però Mas no s'ha compromès amb aquestes nòvies que li han sortit en la sessió de control.

El PSC ha posat l'accent en els pressupostos del 2012: els socialistes asseguren que el govern pot comptar amb ells si compleix dues condicions: que garanteixin la cohesió social i la reactivació econòmica del país. El portaveu socialista, Joaquim Nadal, ha manifestat: "Si vol parlem del pressupost, en els termes que vostè vulgui, però parlem-ne amb aquestes dues línies vermelles sense restriccions".

No hi ha hagut oferiments per part d'Iniciativa Esquerra Unida, que convidava el govern a canviar d'estratègia.

Mas, però, ha recordat a l'hemicicle que els ciutadans de l'Estat han votat a Mariano Rajoy per majoria absoluta i que, per tant, han de treballar en aquest panorama. "És així", ha dit el president.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals també ha estat present a la sessió de control. Diversos grups han demanat explicacions al govern sobre l'abast de la nova rebaixa del seu pressupost anunciada la setmana passada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut