Reus

Mas reivindica per a Catalunya estructures d'estat però alerta que cal representar la gran majoria de catalans

Artur Mas ha pronunciat aquest dissabte l'últim discurs com a secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, abans de cedir el lloc a Oriol Pujol i esdevenir el president de la formació. Ha reclamat per Catalunya el dret a tenir les estructures i el poder per garantir la "nostra viabilitat com a país". Ha donat, però, un toc d'atenció als que volen anar massa de pressa en la reivindicació nacional i ha recordat la vocació de Convergència de representar la gran majoria dels ciutadans i no fer plantejaments que només siguin atractius per a minories.

RedaccióActualitzat
Convergència Democràtica de Catalunya està celebrant el setzè congrés nacional a Reus i aquest dissabte al matí els membres de l'actual direcció han donat comptes de la gestió del partit. L'han presentat de manera coral Montserrat Candini, Lluís Corominas, Francesc Homs, Felip Puig, Oriol Pujol i Artur Mas.

Després s'ha votat i aprovat per unanimitat, amb l'aval del 99,94% de congressistes de CDC. La votació demostra la placidesa amb què es desenvolupa el congrés de CDC, després d'un cicle electoral en què CiU ha recuperat la Generalitat de Catalunya i ha arrabassat als socialistes alcaldies tan emblemàtiques com Barcelona o Girona, així com les quatre diputacions provincials, entre altres institucions.

Crida a la lluita però amb moderació

L'encara secretari general del partit, que cedirà en el transcurs del congrés aquest càrrec a Oriol Pujol, s'ha referit en la seva exposició als moments difícils, personals i col·lectius, que va viure durant la travessia del desert.

També ha fet una crida a posar els valors que es van sedimentar en el partit i els van permetre aixecar-se al servei de Catalunya en aquests moments difícils, els presents i els que s'albiren en el futur.

Un futur per al qual proposa una transcisió nacional amb el suport de la majoria dels catalans. Fent servir una metàfora marinera, Mas ha dit que a Convergència ja havien pujat a les barques i havien emprès el camí cap a Ítaca. Ha advertit, però, "N'hi haurà d'altres que es conformaran a fer que les barques siguin unes quantes, nosaltres no".

El president de la Generalitat ha reivindicat per a Catalunya "estructures d'estat i poder que ens permetin garantir la nostra viabilitat com a país, la nostra identitat, la nostra cultura, les nostres aspiracions de futur i els nostres somnis".

Artur Mas ha afirmat que "si existissin els Estats Units d'Europa, Catalunya seria com Massachusetts", un estat que ha definit com "desenvolupat, tecnològicament avançat, amb gran capacitat d'inversió", punter en investigació, universitat i indústria.

Les referències més clares al rumb sobiranista que impregna aquesta trobada convergent, que l'oposició ja ha criticat contraposant-la a la realitat dels pactes amb el PP, les ha fet Felip Puig, que ha arribat a reclamar un estat propi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut