Figueres

El conseller d'Interior anuncia que el foc de l'Alt Empordà ha entrat en fase de control

Després de dos dies i mig cremant, el foc que va començar a la Jonquera ha entrat aquest dimarts a la tarda en fase de control.

L'extensió afectada per les flames ha estat d'unes 13.970 hectàrees. El balanç més tràgic és de quatre persones mortes.

Més d'un miler d'efectius han treballat tota la nit per assegurar el perímetre i revisar l'interior del foc.

S'ha aixecat el confinament a tots els municipis.

RedaccióActualitzat
El foc de l'Alt Empordà ha entrat en fase de control aquest dimarts a dos quarts de nou del vespre, després de 55 hores cremant i convertint-se en un dels més grans dels últims 40 anys. Durant tot el dia més de 1.500 efectius -entre bombers, agents forestals, voluntaris i la unitat d'emergències de l'exèrcit- han treballat sense treva per assegurar el perímetre de l'incendi, apagar les revifades de l'interior. Mentre que els efectius terrestres ho fan des de terra, una trentena d'hidroavions i helicòpters bombarders d'aigua treballen per sufocar el foc des de l'aire.

Finalment, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha anunciat que aquestes feines han donat els seus fruits i finalment s'ha donat per perimetrat i, per tant, en fase de control: "no només hi tenim el peu al coll, sinó que ara hem començat a controlar un incendi molt important", ha afirmat. Puig espera que "en les properes hores i els propers dies", s'aconsegueixi donar per extingit el foc, tot i que ha descartat que això passi abans d'aquest dijous, de manera que els efectius continuaran treballant a la zona per acabar d'extingir-lo.

Els flancs nord i sud de l'incendi al pantà de Boadella han revifat en les últimes hores. De fet, tots els esforços s'han concentrat en aquest punt, que és el que més preocupava. L'elevada calor no afavoria gens la feina dels Bombers, que han reforçat les dotacions a la zona. També s'ha girat, tal com anunciaven les previsions meteorològiques, un lleu vent de xaloc que ha complicat la situació, tot i ser més humit. A Figueres, ha arribat en forma de volves de cendra. Precisament, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha explicat que els esforços s'han centrat al sud del pantà de Boadella i, segons ha dit, es tractava d'un "punt delicat" on han treballat per aire i terra.

Més d'un miler d'efectius treballen aquesta nit per tal d'assegurar el perímetre i revisar l'interior del foc. Tot i mantenir-se estable, el foc s'ha de continuar. A més a més, els Bombers revisaran tota la superfície afectada per evitar possibles revifades, ja que a l'interior del perímetre encara hi ha fumaroles i moltes clapes no cremades. De cara a dimecres al matí, ja no s'efectuaran el cent per cent dels relleus.

Agraïment

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha agraït al cos de bombers la feina "abnegada i increïble" per lluitar i acabar guanyant aquest incendi, així com la dels agents de defensa forestal i els diferents cossos de protecció civil. També ha tingut paraules d'agraïment als mitjans de comunicació per la seva funció de servei públic. El conseller ha ofert la seva disposició a estar al costat de la gent per recuperar-se després del foc.

Sis ferits continuen als hospitals

En conseller també ha informat que encara hi ha sis ferits, dos a l'Hospital Josep Trueta de Girona i quatre a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Els dos hospitalitzats a Girona formen part de la família francesa que va perdre a dos dels seus membres a conseqüència del foc. Les dues persones hospitalitzades han estat traslladades a planta i evolucionen favorablement. Pel que fa als hospitalitzats a Barcelona, tres d'ells tenen ferides al cos i un d'ells ha millorat però encara es troba en estat greu.

Unes 14.000 hectàrees afectades

L'àrea afectada es manté al voltant de les 13.970 hectàrees, i el perímetre continua estable, en uns 65 quilòmetres. Les hectàrees pròpiament cremades, però, ronden les 9.500. La zona afectada per l'incendi representa el 10% de tota l'extensió de l'Alt Empordà. Durant la nit, ha explicat el conseller, el perímetre del foc no ha progressat.

Carreteres obertes i cap municipi confinat

El foc ha obligat a tallar fins a deu carreteres que a hores d'ara ja es troben obertes i també s'ha aixecat el confinament a tots els municpis afectats més directament pel foc. El conseller ha demanat que aquest dimecres "l'efecte tafaner no col·lapsi les carreteres secundàries" per observar les conseqüències de l'incendi. El conseller ha insistit que, malgrat que el foc hagi entrat en fase de control, serà "un dia de precaució i prevenció".

Puig també ha anunciat que "tot el subministrament energètic afectat per l'incendi està reestablert". Encara hi ha alguns grups electrògens en funcionament als municipis afectats i és probable que, el que queda d'avui i tot el dia de demà, hi hagi alguns talls circumstancials. Pel que fa a les línies de telefonia fixa, poc més de 500 encara no estan operatives.

Ajudes per als afectats

La Diputació de Girona obrirà una línia d'ajudes per als municipis afectats amb l'objectiu de reforestar els boscos cremats. D'altra banda, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha decretat aquest dimarts i dimecres dies de dol oficial amb motiu de les quatre morts.

S'investigarà genèticament per trobar el responsable

Després de recordar que els focs de la Junquera i Portbou van ser originats per burilles, Puig ha afirmat: "Farem tots els possibles per trobar els responsables" i ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè ajudin en la investigació amb la informació de què puguin disposar. Sigui com sigui, Interior ha advertit que s'investigarà, fins i tot genèticament, la punta de cigarreta que va provocar el foc. L'objectiu, trobar qui la va llençar.

L'Estat endurirà les penes contra les imprudències al bosc

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat que l'executiu espanyol està treballant en una reforma del Codi Penal per endurir les penes contra les imprudències al bosc que, com en el cas dels incendis de l'Alt Empordà, provoquen catàstrofes o la pèrdua de vides humanes. Segons nández Díaz, "no podem continuar en una situació penal d'aquest tipus". Pel que fa als afectats per aquests focs, el govern de l'Estat està a punt d'aprovar un decret llei, en coordinació amb la Generalitat, per fer l'avaluació conjunta dels danys de l'incendi i poder tramitar les ajudes.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut