Madrid

El "no" de Rajoy al pacte fiscal obre la porta a un avançament electoral

El president català evita parlar d'eleccions i emplaça a prendre decisions en el marc del Debat de Política General, que comença dimarts que ve.

Les lectures sobre la reunió per part dels diversos partits van girar entorn de la idoneïtat o no de plantejar el pacte fiscal i d'un possible oportunisme electoral del president Mas.

El govern espanyol s'escuda darrere la Constitució per justificar la seva negativa a les aspiracions catalanes.

RedaccióActualitzat
Catalunya es troba en una etapa política nova i, sobretot, inèdita. Madrid no va donar aquest dijous cap marge de negociació a les aspiracions catalanes del pacte fiscal. Un "no" que obre un nou escenari en què la hipòtesi d'unes eleccions anticipades pren cada cop més força.

Portes enfora, Artur Mas continuarà els contactes a Europa, i a escala internacional en general, per explicar la realitat de Catalunya. Sempre en un to positiu i sense excessius retrets a Espanya. L'objectiu és una construcció nacional de Catalunya, sobretot política, tranquil·la, sense presses, evitant cap pas en fals.

A escala interna, el president català vol que totes les decisions que es prenguin a partir d'ara siguin en el marc del Debat de Política General, que comença dimarts que ve. Mas afirma que és el moment de fer una reflexió serena, també sobre la relectura de la Constitució, i avisa que Catalunya seguirà el seu camí.

No va parlar d'eleccions però l'oposició dóna per fet que anunciarà l'avançament electoral. Amb matisos diferents, els partits demanen a Mas que no instrumentalitzi electoralment les manifestacions espontànies de la societat civil.

Les reaccions

La maquinària electoral sembla que ja està en marxa. Malgrat que des del PPC Alícia Sánchez-Camacho va assegurar que "en un país seriós no tocaria" tornar a les urnes, el fet que Mariano Rajoy li cedís el protagonisme a l'hora de reaccionar després de la freda trobada amb Mas s'ha entès amb clau preelectoral.

Des del PSC, Pere Navarro ja ofereix el federalisme del PSC com a alternativa entre "l'immobilisme" de Rajoy i "la irresponsabilitat" de Mas.

A Iniciativa no li ha agradat el paper de Mas, que considera que ha actuat més com a president de partit que com a president del país.

Per contra, Oriol Junqueras, d'ERC, desplegava el ventall de possibilitats que ara s'obren i s'ha mostrat disposat, per aquest ordre, a participar en la celebració d'un referèndum, en una candidatura conjunta o a pactar un programa de mínims en comú.

Solidaritat ha demanat, precisament, un govern d'unitat nacional i Ciutadans creu que l'únic que justificaria un avançament electoral és un fracàs econòmic del govern.

Per la banda més institucional, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, valorava el camí que ara s'obre. Davant la pregunta de si Catalunya ha d'avançar cap a un referèndum sobre la independència, De Gispert es mostrava prudent. Es demana per què Catalunya no pot ser consultada però diu que en aquests moments potser seria precipitar les coses.

La reacció immediatament posterior a la reunió del govern espanyol va arribar a través d'un comunicat, sense compareixences ni del mateix Rajoy o de la vicepresidenta Santamaría. El govern espanyol se segueix escudant en la Constitució. Finalment, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va posar veu a la defensa de la Carta Magna.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut