El Parlament insta el govern a convocar una consulta d'autodeterminació

El Parlament ha aprovat la proposta que demana la convocatòria d'una consulta, prioritàriament durant la pròxima legislatura, per determinar el futur de Catalunya. D'aquesta manera s'ha tancat un debat de política general del qual ha sortit un avançament electoral.

RedaccióActualitzat
El Parlament ha aprovat la proposta que demana la convocatòria d'una consulta, prioritàriament durant la pròxima legislatura, per determinar el futur de Catalunya. Els grups de CiU i ERC havien pactat aquesta resolució a la qual finalment s'han sumat els grups i subgrups d'ICV-EUiA, SI i el diputat no adscrit Joan Laporta. El PSC, per la seva banda, s'ha abstingut, tot i reconèixer el dret a decidir. Per això, en la seva pròpia resolució, els socialistes donen suport a una consulta, encara que Madrid no hi donés permís, si l'empara la llei de consultes catalana que s'està elaborant. Així, la votació de la proposta per fer una consulta s'ha aprovat per 84 vots a favor, 21 en contra i 25 abstencions.

Això vol dir que hi han donat suport els grups de CiU, ERC, ICV-EUiA, SI i el diputat no adscrit Joan Laporta. Els diputats del PSC s'han abstingut i els del PPC i C's hi han votat en contra. Amb tot, el resultat suma 131 diputats dels 135 que hi ha al Parlament, i és que hi ha hagut dos diputats de CiU i una del PSC que no han votat per absència, els nacionalistes Dolors Batalla i Josep Maria Pelegrí i la socialista Manuela de Madre. Un altre diputat del PSC que no ha participat en la votació és l'històric Higini Clotas. El sistema informàtic no ha comptabilitzat el vot favorable del diputat de CiU Ferran Falcó. Finalment, el socialista Ernest Maragall, de l'anomenat sector catalanista, ha tornat a trencar la disciplina de vot i s'hi ha pronunciat a favor.

Mentre el Parlament votava aquesta proposta de resolució històrica, al Palau de La Moncloa s'hi feia la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat que combatrà aquesta iniciativa amb aquesta advertència: "Hi ha instruments jurídics per parar aquesta convocatòria i hi ha un govern disposat a fer-los servir". A més a més, Sáenz de Santamaría ha recordat que "la convocatòria d'un referèndum necessita l'autorització del govern espanyol i, a més, caldria preguntar a tots els espanyols".

La consulta sobiranista és l'aspecte més destacat d'un debat de política general marcat, sobretot, per la convocatòria d'eleccions anticipades després del fracàs del gran cavall de batalla del govern de CiU: el pacte fiscal. L'anunci de la dissolució de la cambra ha propiciat que aquest debat no fos un debat qualsevol i, la majoria de partits, han dedicat les seves intervencions a valorar l'escenari futur que s'obre sense obviar el balanç de la gestió del govern Mas.

El PSC opta per l'abstenció, però no tanca la porta a una consulta sense l'aval de Madrid


Els socialistes no han dinat perquè han fet una reunió per decidir el sentit del seu vot que s'ha allargat fins just abans de començar l'última sessió del debat. Finalment, s'han decidit per l'abstenció i d'aquesta manera han evitat la fotografia de quedar-se al costat del PP votant-hi en contra. 

Segons les declaracions del portaveu parlamentari dels socialistes, Xavier Sabaté, al programa "El matí de Catalunya Ràdio", el PSC està d'acord amb el dret a decidir, però mai donarà suport a una proposta fora de la llei, com ja va assegurar el dia abans al Parlament.

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu socialista, Rocío Martínez-Sampere, un cop ha pujat a la tribuna d'oradors. Ha demanat que no es frivolitzi i per això vol que es faci una consulta legal. És per això que els socialistes donarien suport a una consulta encara que Madrid no hi donés permís si l'empara la llei de consultes catalana que s'està elaborant.

Del que no volen sentir a parlar és de referèndum, perquè no està emparat per llei sense el necessari aval del govern central, i, per tant, seria una fórmula fora de llei si l'impulsa Catalunya unilateralment. Així, doncs, els socialistes han accedit finalment a donar suport a una consulta o un referèndum sempre que s'emmarqui en la normativa vigent.

En la seva proposta de resolució han incorporat, en aquest sentit, un punt en el qual proposa al Parlament adoptar aquesta resolució: el Parlament de Catalunya "es compromet a promoure les reformes necessàries per tal que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum acordat en el marc de la legalitat".

D'altra banda, el PSC assegura que aposta per un projecte de futur per a Catalunya acceptant que "serà difícil" però que volen "les mínimes incerteses possibles".

El PPC acusa Mas d'afegir més problemes

Per part del PPC, el seu portaveu, Santi Rodríguez, s'ha mostrat molt crític amb el president de la Generalitat per haver convocat eleccions anticipades. Diu que aquest fet constata un doble fracàs: d'una banda, no haver donat resposta al repte de fer front a la crisi econòmica, i, de l'altra, no haver sabut arribar a acords amb els grups de l'hemicicle per configurar majories per a una governabilitat estable.

També ha remarcat que l'aposta de Mas pel referèndum no porta enlloc perquè Catalunya quedaria fora d'Europa i perquè, al capdavall, afegeix un nou problema polític als molts problemes que ja té el país.

ICV-EUiA vol la consulta la legislatura que ve

Per la seva banda, Iniciativa-Esquerra Unida ha presentat una resolució pròpia que aposta inequívocament per fer la consulta la pròxima legislatura, però també se sumarà a la de CiU i ERC. El diputat Jordi Miralles, ha manifestat el seu suport al dret a l'autodeterminació i al dret a decidir al temps que ha reconegut la gran manifestació. Igualment, no ha volgut deixar de banda les crítiques a la gestió del govern i li ha recriminat les retallades i el fet que s'hagin destruït estructures d'Estat.

ERC vol un programa consensuat

En les últimes hores també s'ha pronunciat el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, que ha destacat la importància que dos terços del Parlament donin suport a la resolució i ha fet una crida a les formacions que votaran la proposta per consensuar un punt del programa electoral. Un cop al ple, Anna Simó ha celebrat que el PSC hagi fet un pas endavant mostrant-se a favor del dret a decidir.

Grup mixt

El diputat de Ciutadans Jordi Cañas ha alertat sobre els "falsos profetes" i els qui "s'amaguen darrere de promeses" per criticar CiU com a impulsora d'una consulta sobiranista a Catalunya. Cañas ha recordat que la legislatura ha estat marcada per la crisi, l'escàndol de les preferents, els desnonaments i l'euro per recepta, i ha acusat Mas "d'obrir la caixa de Pandora" després de la Diada de l'Onze de Setembre. Cañas, que ha llegit un fragment d'un escrit del poeta Jaime Gil de Biedma sobre la necessitat de regeneració de la política, ha conclòs el seu discurs amb un "amén".

Al seu torn, Solidaritat Catalana per la Independència s'ha compromès a portar al Parlament en la pròxima legislatura que es convoqui un referèndum el el dia 11 de setembre de l'any 2014.

El diputat no adscrit Joan Laporta s'ha pronunciat a favor de la proposta de convocar un referèndum d'autodeterminació, perquè és una proposta pactada per CiU i ERC, que són els que, a parer de Laporta, han de ser els artífexs de la independència. D'altra banda, dóna suport a la proposta pel seu esperit democràtic.

CiU: "No ha estat un debat qualsevol"

El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, ha assegurat que aquest no ha estat un debat qualsevol i ha ressaltat que el final de l'actual legislatura liquida una etapa i n'obre una altra amb realisme i democràticament: "Què més democràtic que consultar la ciutadania?". Ha instat així el govern a buscar el màxim consens.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut