Barcelona

Bárcenas, l'home que ha posat contra les cordes la cúpula del PP

Luís Bárcenas Gutiérrez, casat i amb dos fills. Va néixer a Huelva, el 22 d'agost del 1956 i és llicenciat en Ciències Empresarials (...). Aquesta és la petita biografia que encara hi ha a la web del PP, juntament amb la fotografia de l'home que ha posat al partit governant contra les cordes de la desconfiança social.

Myriam CordónActualitzat
Luís Bárcenas Gutiérrez, casat i amb dos fills. Va néixer a Huelva, el 22 d'agost del 1956 i és llicenciat en Ciències Empresarials per la Universitat de Comillas (ICADE). Senador electe per Cantàbria i tresorer nacional del Partit Popular. Aquesta és la petita biografia que encara hi ha a la web del PP, juntament amb la fotografia de l'home que ha posat el partit governant contra les cordes de la desconfiança social.

Els indicis "contundents" de delicte que la Fiscalia Anticorrupció va veure en el seu cas, quan el març de l'any passat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid el va arxivar, es basen en la relació de l'extresorer nacional del PP amb la trama Gürtel. Segons la documentació que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruiz va rebre des de Suïssa, l'exsenador popular va arribar a tenir 22 milions d'euros en comtes bancaris d'aquest país, però un cop va ser imputat el 2009 en el "cas Gürtel", Bárcenas va realitzar transferències de fons a altres entitats i va tancar un dels comptes.

Imputat per suborn, delicte contra la hisenda pública i blanqueig de capitals, un dels "intocables" del PP va renunciar temporalment al càrrec de tresorer el mateix 2009 i va dimitir definitivament el 8 d'abril del 2010, alhora que es va donar de baixa com a militant del partit. El 2011, l'extresorer declararia, davant del primer jutge instructor del "cas Gürtel", que viatjava amb freqüència al país alpí per la seva afició a l'esquí i al muntanyisme.

Bárcenas, res a veure amb el PP

Un cop va saltar a la palestra pública el que sembla un dels casos més greus de corrupció dintre de les files populars, la secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, va rebutjar la possibilitat de dimitir i va assegurar que els comptes a Suïssa no tenien res a veure amb el partit. A més, De Cospedal va recordar que Bárcenas era una persona que ja no estava lligada al PP. El cert, però, segons alguns confidencials, és que fa només dos dies, Bárcenas encara conservava el despatx, l'aparcament i una sala amb documents al carrer Génova de Madrid.

Davant d'aquesta seu, precisament, es van concentrar un miler de persones, "blindades" per un gran desplegament policial, per protestar contra el que és, potser, un dels casos més indignants de corrupció política dels últims temps, sigui per la gran quantitat de diners desviada, sigui per la importància del càrrec que ocupava Bárcenas i pel gran poder que ostentava dintre del partit actualment governant.

El misteri de la regularització dels 10 milions

Mentre el PSOE demanava responsabilitats polítiques i la compareixença urgent del ministre Montoro, Hisenda desmentia l'advocat defensor de Bárcenas, que havia confirmat que el seu client s'havia acollit a l'amnistia fiscal que el Ministeri va impulsar el 2012. Bárcenas hauria regularitzat, sempre segons el seu advocat, 10 milions d'euros. Sobre aquest assumpte i "amb la llei a la mà", el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, assegurava que Bárcenas no s'hauria pogut acollir a aquesta regularització, ja que el text de la mesura deia que cap persona imputada ho podia fer.

Els sobres que "no consten" i que esquitxen la cúpula del PP

El capítol de corrupció s'encén encara més quan el diari "El Mundo" publica que "Luis Bárcenas va pagar durant anys sobresous en negre a part de la cúpula del PP. Les quantitats que contenien els sobres oscil·laven entre els 5.000 i els 15.000 euros mensuals". La filtració d'"El Mundo" apareix després que Eldiario.es va afirmar que el nom de Mariano Rajoy figurava en els comptes suïssos de Bárcenas.

"Ni vaig veure, ni se'm va oferir, ni se'm va donar cap sobre amb diners i, per descomptat, no l'hauria acceptat". No són les paraules de Rajoy, sinó les de Soraya Sáenz de Santamaria. D'aquesta manera, la vicepresidenta del govern demanava que el cas fos investigat "fins al final" i es va remetre a les declaracions fetes per María Dolores de Cospedal, que havia dit, sobre els pagaments de sobresous, que no li constaven.

De Rajoy sabem només que el pols no li tremola

Dos dies de mutisme de Rajoy i moltes ganes de tancar el cas definitivament. Això és el que es desprèn de les seves primeres paraules i reaccions sobre el "cas Bárcenas". El president espanyol ha promès que no li tremolarà el pols si descobreix irregularitats en el seu partit i s'ha permès el luxe d'ironitzar quan els periodistes li han preguntat si la cúpula del PP havia cobrat sobresous. "¡Sí, home!, va respondre.

Ara, el màxim dirigent de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat que els socialistes demanaran a l'Audiència Nacional que ho investigui i sol·licitaran al Congrés que faci el mateix sobre el tema de l'amnistia fiscal. També volen que Rajoy i Montoro compareguin al Congrés perquè donin les explicacions que callen. Tot i així, potser la cosa no acabarà aquí.



Anar al contingut