Madrid

El govern espanyol acorda impugnar al Constitucional la Declaració de Sobirania de Catalunya

La vicepresidenta ha manifestat que s'han acollit a la tercera via que permet la Constitució i ha insistit que es tracta d'una impugnació perquè no és un recurs d'inconstitucionalitat ni un conflicte de competències. El govern espanyol instarà el Constitucional a suspendre de manera cautelar la Declaració de Sobirania.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres ha decidit impugnar la Declaració de Sobirania de Catalunya al Tribunal Constitucional. D'aquesta manera, el govern ha fet seves les tesis de l'informe del Consell d'Estat segons el qual la declaració, que defineix Catalunya com a "subjecte polític i jurídic sobirà", no només és incompatible amb la Constitució sinó que té prou fonaments jurídics per impugnar-la.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que el Consell de Ministres ha arribat a l'acord que autoritza el president Mariano Rajoy a "recórrer" la resolució 5.10 del Parlament de Catalunya en què es declara la sobirania del poble català i s'incia el procés per fer-la efectiva. En aquest sentit, ha concretat dos punts impugnables: "Perquè estableix que el dret a la sobirania és ja un dret real i efectiu i perquè produeix els efectes d'iniciar un procés que implica els poders públics i els ciutadans".

Sáenz de Santamaría ha manifestat que s'han acollit a la tercera via que permet la Constitució i ha insistit que es tracta d'una impugnació perquè no és un recurs d'inconstitucionalitat ni un conflicte de competències. Segons l'article 161 de la Constitució, "el govern (espanyol) podrà impugnar davant del Constitucional les disposicions i les resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes. I ha sentenciat: "Aquest govern també compleix amb la Constitució en defensa dels drets dels ciutadans".

A l'espera d'una resolució, el govern espanyol instarà el Constitucional a suspendre de manera cautelar la Declaració de Sobirania. La vicepresidenta ha manifestat que espera que el govern respecti la decisió del govern espanyol i no s'ha volgut aventurar sobre si l'executiu català no acata la mesura.

En qualsevol cas, Sáenz de Santamaría, que ha remarcat que cal mantenir les regles de joc, ha assegurat que el govern espanyol vol mantenir el principi de lleialtat amb totes les administracions públiques i ha ofert la "màxima voluntat i disposició, sobretot amb Generalitat a Catalunya, en tot el que estigui a les nostres mans".

L'executiu espanyol va demanar el dictamen al Consell d'Estat el passat 8 de febrer. Segons aquest òrgan consultiu, la declaració sobiranista tindria efectes jurídics, perquè reconeix com a subjecte de sobirania el poble català, quan la Constitució estableix la unitat d'Espanya i que la sobirania resideix en el poble espanyol. El dictamen del Consell d'Estat s'afegia al que va fer en el seu dia l'Advocacia de l'Estat, que arribava a la mateixa conclusió i també considerava que cal portar la declaració a l'alt tribunal.

El govern espanyol ja va valorar positivament la decisió del Consell d'Estat per boca del ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo. Des de Catalunya, el portaveu del govern, Francesc Homs, va parlar de miopia democràtica i va acusar l'executiu de Rajoy de voler fer callar la voluntat dels catalans utilitzant la justícia amb finalitats polítiques.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut