Lisboa

Passos Coelho anuncia més retallades en sanitat i seguretat social per evitar un segon rescat de Portugal

El primer ministre portuguès ha anunciat més retallades després de la decisió del Constitucional de prohibir les mesures d'austeritat que afectaven pensionistes, parats i funcionaris. Pedro Passos Coelho diu que no apujarà impostos i que la despesa sortirà de salut, seguretat social i empreses públiques.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Constitucional portuguès ha posat el govern de Pedro Passos Coelho, en una situació complicada. El primer ministre ha dit que la decisió del tribunal obliga el govern a plantejar noves retallades. Una estratègia per evitar un altre rescat que haurà de pagar la població.

El primer ministre portuguès, el conservador Pedro Passos Coelho, recepta més retallades després que el Tribunal Constitucional va tombar una part de les mesures de contenció pressupostària per complir amb les exigències de dèficit pactades amb la Unió Europa i l'FMI a canvi del rescat.

Coelho ha fet una compareixença pública per pronunciar-se sobre el futur de l'economia del país i ha deixat clar que caldrà fer més retallades de despeses. Assegura que faran "tot el possible" per evitar un segon rescat del país

El primer ministre s'ha dirigit a tot el país a través de la televisió, però no ha concretat quines mesures emprendrà. El que sí ha deixat clar és que no apujarà els impostos. La reducció de despesa, diu, haurà de sortir d'àmbits com la salut, la seguretat social i les empreses públiques.

Durant els vint minuts que ha durat la seva intervenció, Coelho ha parlat d'una altra tanda de mesures que vol que tinguin el suport de tots els partits polítics i agents socials, per estalviar 1.300 milions d'euros i ha tornat a criticar la decisió del Tribunal Constitucional.

El descontentament creix entre els ciutadans i es fa cada cop més palès l'escepticisme cap a uns polítics que diuen que no els treuen ni de l'atur ni de la difícil situació econòmica.

Retallant les retallades

La sentència del Constitucional ha posat en qüestió l'autoritat de l'executiu per emprendre les reformes pactades. Ho admetia el portaveu del govern després del Consell de Ministres extraordinari en què es va analitzar la situació. Una trobada que va servir per constatar la difícil situació en què queda el país, però de la qual no van sortir mesures alternatives concretes.

S'ha de compensar la paga extraordinària eliminada de pensionistes i funcionaris, i la rebaixa de les prestacions d'atur i de malaltia, que el Constitucional ha considerat il·legals. Aquestes mesures havien permès al govern portuguès ajustar el dèficit al 5,5 per cent del PIB.

Silencis i reaccions

Els creditors que van imposar les mesures d'austeritat a Portugal -la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional- de moment no s'han pronunciat. Alguns polítics més conciliadors demanen que flexibilitzin el termini i els objectius de dèficit públic.

Els sindicats diuen que la sentència deslegitima el govern i li demanen que plegui, però el president de la república, Aníbal Cavaco Silva, considera que, tot i que el moment és delicat, el govern encara té marge de maniobra.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut