Hong Kong

Snowden arriba a Moscou en un vol comercial i demana asil polític a l'Equador

Snowden, amagat a l'antiga colònia britànica de Hong Kong, ha abandonat la ciutat aquest diumenge al matí i ha aterrat a l'aeroport de Xeremétievo, a Moscou. Passarà la nit a Rússia i aquest dilluns té previst volar al país sud-americà, via l'Havana.

RedaccióActualitzat
L'home més buscat actualment pels Estats Units per haver revelat importants secrets de l'actuació de l'espionatge nord-americà, Edward Snowden, esquiva la vigilància de l'administració nord-americana.

Snowden ha sortit de Hong Kong, on es trobava refugiat, i ha arribat a Moscou en un vol comercial. La ciutat russa, però, serà un lloc d'escala per a Snowden -que va revelar el programa d'espionatge nord-americà. El seu detsí final és l'Equador, país on ha demanat asil polític tal com ha confirmat el seu ministre d'Exteriors, Ricardo Patiño, via Twitter:
 
L'Equador encara no ha confirmat si respondrà afirmativament a la petició de Snowden, però hi sembla disposat. La justicia nord-amerciana ja ha anunciat que cooperarà amb els països on intenti anar. De moment, els Estats Units han retirat el passaport al consultor tencològic.

Un viatge mediàtic

Snowden, amagat a l'antiga colònia britànica de Hong Kong després de filtrar informació sobre operacions secretes de vigilància, ha abandonat la ciutat aquest diumenge al matí i s'ha dirigit a l'aeroport de Xeremétievo, a Moscou.

Mig món ha estat pendent de l'aterratge, i a la terminal d'arribades de l'aeroport de Moscou, a Rússia, molts periodistes esperaven la sortida de l'informàtic. Allà l'esperava un cotxe amb la bandera de l'Equador.

Tot i el desplegament mediàtic, ningú ha pogut veure Snowden. Se sap que aquest dilluns agafarà un altre avió cap a Sud-amèrica, amb escala a l'Havana, segons ha confirmat a mitjans russos la companyia aèria Aeroflot. S'especula que podria aterrar abans a Veneçuela.
 
L'ajuda de WikiLeaks

WikiLeaks ha informat que ha donat cobertura i suport logístic a Snowden per poder sortir de Hong Kong i refugiar-se en un "país democràtic":
 
A l'aeroport de Moscou s'ha vist Sarah Harrisson, assistent de Julian Assange, el fundador de WikiLeaks, que podria acompanyar Snowden  la resta del viatge.

WikiLeaks ha assegurat en un comunicat que l'exjutge espanyol i advocat de Julian Assange, Baltasar Garzón, i l'equip legal de Wikileaks estan interessats a "preservar els drets" i "protegir" Edward Snowden.

Advertiment a Putin

Hong Kong ha explicat que ha permès la sortida de Snowden perquè la petició d'extradició dels Estats Units no complia els requisits legals, i el senador demòcrat per Nova York, Charles Schumer, ha insinuat que el president rus, Vladímir Putin, probablement sabia del viatge de Snowden. Si s'arribés a confirmar, Schumer ha advertit que això comportaria "conseqüències serioses" per a les relacions bilaterals amb Moscou.

Precisament aquest diumenge matí, el portaveu del president rus, Dmitri Peskov, ha negat conèixer res sobre el trasllat a Moscou de l'extècnic de la CIA. "No no sé res. Primera notícia", ha declarat a l'emissora de ràdio Russkaya Sluzhba Novostéi.

Esquivant els Estats Units

Un tribunal dels Estats Units va acusar divendres Snowden de "robatori de propietat del govern, comunicació no autoritzada d'informació de defensa nacional i comunicació deliberada d'informació classificada de comunicacions d'Intel·ligència a persones no autoritzades".

Les autoritats nord-americanes negocien l'extradició del jove de 29 anys i, segons 'The Washington Post', han emès una ordre de detenció provisional.

Els documents recollits i filtrats per Snowden als diaris "The Washington Post" i "The Guardian" detallen nombroses operacions secretes de vigilància executades per les autoritats nord-americanes i britàniques en informes confidencials, memòries i ordres judicials i el mateix Snowden, en una entrevista concedida a "The Guardian", va confessar que n'era el filtrador.

Aquests documents van corroborar la sol·licitud d'informació i dades pertanyents a desenes de milers d'usuaris de tot el món a empreses tecnològiques com Google, Apple i Facebook, així com l'espionatge encobert als membres de les delegacions dels països participants a la cimera de les 20 principals potències mundials que es va fer a Londres el 2009.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut