Un grup de persones traslladen un home a qui han disparat davant del quarter de la Guàrdia Republicana. (Foto: EFE)
L'exèrcit nega haver utilitzat foc real i diu que eren bales de fogueig. (Foto: EFE)
El Caire

L'exèrcit egipci obre foc contra partidaris de Mursi que intentaven assaltar la caserna on hi havia el president deposat

Egipte viu una jornada de màxima tensió amb la convocatòria dels Germans Musulmans de protestes arreu del país en contra del cop d'estat contra l'expresident. Al Caire almenys tres persones han mort en un confús episodi a les portes del complex militar on es creu que Mursi està presoner. L'exèrcit ha obert foc contra centenars de persones que volien assaltar el complex. Assegura, però, que no era foc real, sinó bales de fogueig.

RedaccióActualitzat
Egipte està immers en una situació de màxima tensió i risc. Les principals ciutats del país viuen un divendres crític per la crida dels Germans Musulmans a rebutjar amb manifestacions al carrer el cop d'estat contra Mohamed Mursi, unes protestes que ja s'estan traduint en violència i mort al carrer en enfrontaments o bé amb l'exèrcit o bé amb detractors del deposat president.

Almenys tres persones han perdut la vida al Caire en un episodi encara sense aclarir a les portes del quarter general de la Guàrdia Republicana, on es creu que està reclòs Mursi. Centenars d'islamistes intentaven a primer hora d'aquesta tarda assaltar el complex militar, que estava envoltat per unitats de l'exèrcit.

Fonts de seguretat havien informat en un primer moment de tres víctimes en l'intent de frenar els manifestants però els militars han negat després haver disparat amb foc real i també que hi hagi hagut víctimes. En canvi altres fonts mantenen la xifra. Segons un portaveu militar, els agents només han fet servir bales de fogueig i gasos lacrimògens.

Partidaris i detrectors

El "divendres de rebuig", tal com han anomenat els Germans Musulmans a aquesta jornada de protesta, s'estén a diverses ciutats del país. Paral·lelament, en una mena de pols polític, el Front de Salvació Nacional, aliança que compta amb el vist-i-plau de la jerarquia militar, ha fet una crida per protestar contra els postulats islamitzants que defensava l'anterior govern.

L'exèrcit podria haver decretat l'estat d'emergència al sud de la península del Sinaí i a la de Suez després que grups armats hagin atacat punts de control a la zona. Un soldat ha mort i dos més han resultat ferits en un d'aquests atacs.
 
Les protestes dels partidaris de Mursi coincideixen amb els manifestants que encara celebren la seva deposició. Això ha provocat enfrontaments entre uns i altres en ciutats com Alexandria, on s'ha detingut una persona que suposadament portava explosius i armes a sobre, o en localitat del delta del riu Nil com Damanhur, on un grup de persones ha intentat retenir membres dels Germans Musulmans amb el resultat de desenes de persones ferides.

Els militars i la policia s'ha desplegat per totes les grans ciutats d'Egipte i s'ha interposat entre els dos bàndols en un intent d'evitar enfrontaments.
Anar al contingut