Madrid

Aprovada la polèmica reforma de la llei de l'avortament elaborada pel ministre Ruiz-Gallardón

El govern espanyol ha aprovat la reforma de la llei de l'avortament, que substitueix l'actual llei de terminis, amb avortament lliure en les primeres 14 setmanes, per "ajustar-la" als "drets del no nascut", segons Gallardón. Entre d'altres coses, evitarà que les menors puguin avortar sense el consentiment patern.

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat la polèmica reforma de la llei de l'avortament elaborada pel ministre Alberto Ruiz-Gallardón, una reforma que el PP tenia al seu programa electoral i que complirà dos anys més tard d'arribar al govern espanyol. La llei canvia de nom i és ben explícit: Llei de Protecció de la Vida del Concebut. La nova regulació és més restrictiva que l'actual i, de fet, retorna la legislació espanyola al marc normatiu del 1985. La reforma, segons el ministre, està feta per "ajustar" la llei a la doctrina del Tribunal Constitucional sobre "els drets del no nascut".

La norma substitueix els terminis per "supòsits" i, entre altres coses, evitarà que les menors puguin avortar sense el consentiment patern, i no es podrà aturar l'embaràs al·legant malformacions en el fetus. A més, la dona necessitarà el dictamen de dos metges per acreditar que l'embaràs li comporta un greu perill.

Fins ara...

- Qualsevol dona pot avortar lliurement dins de les primeres 14 setmanes i té dret a fer-ho dins del sistema públic de salut.
- Si hi ha "greu risc per a la vida o la salut de l'embarassada", anomalies del fetus o risc de "greus anomalies" segons un dictamen mèdic, el termini s'allarga fins a les 22 setmanes.
- No hi ha límit temporal si es detecten anomalies fetals "incompatibles amb la vida" o "una malaltia extremadament greu i incurable" i així ho certifica un comitè clínic.

Amb la nova llei...

Es restringeix la possibilitat d'interrompre l'embaràs a dos casos:

- "Evitar un greu perill per a la vida o la salut física o psíquica de l'embarassada", fins a la setmana 22.
- En cas de violació i sempre que sigui dins les primeres 12 setmanes.

Paral·lelament, es despenalitza absolutament l'avortament. Fins al 1980 es castigava amb pena de presó les dones que avortessin fora dels supòsits que preveia la normativa. El 2010, l'avortament ja va sortir del Codi Penal, però es mantenien les sancions per a les infractores. Ara, no s'aplicarà cap càstig a les dones que avortin perquè, en la seva opinió, "mai són culpables", sinó que són "víctimes de l'avortament".

Més d'1,7 milions d'avortaments legals

A l'estat espanyol, s'han practicat al voltant d'1,7 milions d'avortaments voluntaris a l'empara de la llei des de la seva despenalització, el 1985. I, des d'aquesta data, les xifres han anat augmentant, amb l'excepció del 2009, quan van disminuir en un 3,7%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut