Ros: "Puc entendre el punt de vista de la direcció, però no puc compartir-lo"
L'alcalde de Lleida ha explicat els motius que l'han portat a deixar el seu escó. Ros ho fa per "coherència" amb els seus principis, perquè discrepa que el PSC voti al Parlament contra la petició de la cambra de demanar a Madrid les transferències per organitzar la consulta. En una entrevista al "Telenotícies vespre", Ros ha fet una crida perquè el PSC recuperi la centralitat i doni resposta a les aspiracions nacionals de Catalunya.
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat que deixa el seu escó per discrepàncies amb l'actual cúpula del PSC liderada per Pere Navarro. Ros, que és un membre destacat de l'anomenat sector crític del PSC, es nega a votar "no" a la petició que votarà el Parlament aquest dijous per demanar les transferències per poder fer la consulta.
En una compareixença al Parlament, Ros ha manifestat en reiterades ocasions que la seva opció era l'abstenció. "L'abstenció facilitaria l'aprovació d'una proposta que no neix al PSC, però a la qual no cal oposar-s'hi perquè permetria aplicar el dret a decidir". La petició del Parlament "no tindria un valor real, sinó simbòlic per fer pressió al govern central." "Hem intentat amb molts companys fórmules d'encaix per trobar el mínim comú denominador pel dret a decidir". Això, però, hauria estat impossible, com ho demostra el fet que l'alcalde de Lleida deixa l'escó i que altres diputats del PSC s'estan plantejant trencar la disciplina de vot."El PSC podria haver optat per quatre camins: votar a favor, en contra, l'abstenció o la llibertat de vot. L'acord de la direcció ha estat el vot en contra. Puc entendre el seu punt de vista, però no puc compartir-lo". "La coherència, el compromís i la fidelitat han tingut molt més pes que el càrrec de diputat". La decisió "no ha estat gens fàcil. Frapa sentimentalment".
Àngel Ros ha assegurat que el seu "compromís amb el projecte socialista continua com a alcalde de Lleida" i en els càrrecs que desenvolupa al si del PSC". "El meu compromís" amb el partit "és tan ferm com quan vaig començar a militar el 1980".
"Al PSC hi cabem tots, especialment, el conjunt de companys amb qui he constituït corrents d'opinió. Crec que, independentment del seu posicionament a la votació, tenim tots la mateixa cabuda i tots som necessaris al projecte socialista."
Més enllà del que pugui resultar de la votació al Parlament, l'alcalde de Lleida ha fet una crida perquè el PSC recuperi la centralitat que havia tingut en la política catalana, com a antídot per a la pèrdua de vots que ha sofert la formació en les últimes eleccions. En una entrevista al "Telenotícies vespre", Ros ha atribuït la pèrdua de vots al fet que els socialistes no donen resposta a les aspiracions nacionals de Catalunya.
"Hi ha un mite que diu que el PSC hauria d'estar més focalitzat en temes socials i econòmics. No. També amb les aspiracions nacionals que avui tenen un pes important en l'imaginari de les persones. Ser capaços que els ciutadans vegin en nosaltres que aspirem a un desenvolupament també identitari de Catalunya i òbviament a un creixement social i econòmic. Ens han d'identificar d'aquesta manera i recuperarem credibilitat i centralitat en la política catalana."