Barcelona

Tura defensa estudiar "seriosament" la construcció d'una "alternativa catalana d'esquerres" al marge del PSC

L'exconsellera d'Interior i de Justícia és una de les més de cent personalitats vinculades al PSC, juntament amb històrics com Joaquim Nadal o Antoni Castells, que ha signat el document "Crida socialista pel referèndum", a favor de la consulta i donant suport als tres diputats que han trencat aquest dijous la disciplina de vot.

Catalunya InformacióActualitzat

L'exconsellera d'Interior i de Justícia Montserrat Tura, una de les signants del manifest "Crida socialista pel referèndum" a favor de la consulta i donant suport als tres diputats que han trencat aquest dijous la disciplina de vot, ha obert la porta a una escissió dins del PSC. En declaracions a Catalunya Informació, Tura ha apostat per "estudiar seriosament la construcció d'una alternativa catalana d'esquerres".

Aquesta alternativa d'esquerres, segons Tura, hauria de recuperar "la defensa de les llibertats nacionals de Catalunya que ha tingut sempre el socialisme i que avui el PSC oficial no té". L'exconsellera també ha lamentat "l'actitud excloent" de la direcció del partit, de qui ha dit que "suposadament prediquen diàleg, però no l'exerceixen", i ha apuntat que fa temps que pensa que en "el debat que es produeix dins del PSC, l'actual direcció l'hauria d'encaixar d'una altra manera".

L'exconsellera ha assenyalat que pot "coincidir" amb el discurs del PSC en el sentit que "estem davant d'un qüestionament de l'actual Constitució i estem davant d'un debat constitucional que requereix molta profunditat", però afirma que la direcció del partit "s'equivoca" quan no té en compte "les vegades que des de Catalunya hem intentat que s'entengués l'esperit i la lletra de la Constitució i la resposta ha estat el menysteniment continu".

En la conversa, Tura també ha reconegut que aquestes paraules obrint la porta a una escissió "pensava que no les diria mai"; "les sigles del PSC són les meves sigles", ha dit. Tanmateix no sap "cap on va aquest Partit Socialista que no se n'adona que, per modificar l'actual marc cal, entre altres coses, la força d'un poble que vol aquest canvi".

Maragall: "El socialisme català hi serà"

L'exdirigent socialista i impulsor de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, ha anat una mica més enllà i ha donat per fet que un nou projecte polític del socialisme català sorgirà ben aviat per ocupar el lloc que li correspon al costat de la resta de forces que donen suport a la consulta. "El socialisme català hi serà i avui hi ha començat a ser", ha manifestat l'exconseller d'Educació.

Per Maragall, en el ple d'aquest dijous ha quedat demostrat que l'espai socialista "estarà explícitament present en aquest procés, creixerà, s'afirmarà políticament, apareixerà com a projecte polític plasmat en una organització i amb una projecció, i ocuparà el seu lloc en aquest escenari compartit amb CiU, ERC, ICV i les CUP". En canvi, Maragall no ha volgut entrar a valorar la posició del PSC en la votació d'aquest dijous, que ha qualificat d'"anècdota prescindible".

Comín: "No ho puc entendre"

L'exdirigent de Ciutadans pel Canvi i impulsor de la plataforma Socialisme, Catalunya i Llibertat Toni Comín ha dit en una entrevista al canal 3/24 que, "de totes les opcions, jo entenc que la que més debilita el PSC com a projecte polític és la que s'ha triat; per tant, no ho puc entendre".

Comín, exdiputat al Parlament, ha lamentat que "s'hagi triat una opció com aquesta, sabent com sabien que hi havia diputats que, legítimament, volien votar que sí i que, a més, és legítim fer-ho amb el programa electoral a la mà".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut