Barcelona

Un supervivent de l'episodi de Ceuta assegura que la Guàrdia Civil va disparar contra ells quan eren a l'aigua

Un dels supervivents que van intentar entrar a Ceuta ha parlat amb TV3 en el que és la seva primera experiència davant d'una càmera. Des de l'anonimat assegura que la Guàrdia Civil va disparar contra ells quan eren a l'aigua i que el gas lacrimogen llançat pels agents va ser el que va causar la mort dels seus companys.

RedaccióActualitzat

Brussel·les ha dit que demanarà explicacions a Espanya pel llançament de pilotes de goma per part de la Guàrdia Civil als immigrants que van intentar entrar a Ceuta. Per la seva banda, els supervivents han estat tornats al Marroc. Un d'ells ha parlat amb TV3 en el que és la seva primera experiència davant d'una càmera. Des de l'anonimat assegura que la Guàrdia Civil va disparar contra ells quan eren a l'aigua.

El mateix autor ha publicat un vídeo al Facebook, sota el títol "Els meus amics morts per la Guàrdia Civil espanyola", on també surt la platja marroquina que limita amb la tanca que fa de frontera amb Ceuta. Relata que, quan era a l'aigua, es va adonar que la Guàrdia Civil els començava a disparar. "La gent va començar a submergir-se. Al veure tot allò, vaig intentar nedar ràpidament cap a la costa. Mentre intentava nedar vaig rebre l'impacte d'una bala de goma al cap", recorda. "No sé si el que ells volien és que anés cap avall i no continués nedant, però em va tocar el cap i, al final, vaig sortir", continua explicant. Ho va fer pel costat marroquí, on hi havia la policia marroquina, que va entrar a l'aigua per ajudar-lo, segons afirma. "Fins i tot quan ja érem fora, encara n'hi havia un que ens seguia disparant des d'un mirador. Sincerament, no veig que això sigui digne dels espanyols", lamenta.

"La Guàrdia Civil havia d'ajudar-nos, però són ells els que ens disparaven"

El mateix testimoni, com molts altres dels seus companys, se sent decebut. No entén que els agents de la Guàrdia Civil, que teòricament havia d'ajudar-los, els disparessin. "Jo no tenia força per nedar quan em vaig asfixiar amb el gas, el gas lacrimogen que van llançar a l'aigua. Això va asfixiar els nois i no van tenir la força per seguir nedant i sortir de l'aigua. Ho afirma amb gran convicció: "Des del meu punt de vista, diu, és aquesta la causa de la majoria de les morts. Un cop van llançar el gas lacrimogen, tots els que eren a l'aigua, el 80 per cent d'ells, no van poder sortir".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut