Almenys 26 morts als greus aldarulls del centre de Kíev enmig de les flames
L'assalt policial al centre de la protesta opositora a la capital ucraïnesa ha provocat almenys 26 morts i centenars de ferits a les últimes 24 hores. Deu dels morts són policies i setze són civils. Els aldarulls s'han estès a altres ciutats i les converses entre els líders dels dos bàndols han acabat de matinada sense acord.
Nit de violència a Ucraïna. Almenys 26 persones han mort als enfrontaments de les últimes 24 hores entre manifestants proeuropeus i la policia després de l'ordre de desallotjament de la plaça Maidan per part del govern. Deu de les víctimes mortals són policies i setze són civils. Segons el Ministeri de l'Interior, entre els centenars de ferits hi ha 350 agents hospitalitzats, 74 amb ferides de bala. Fonts de la "Medichna Varta" (la guàrdia mèdica) han informat de la mort per ferida de bala del periodista Viacheslav Vereméi, redactor del diari local "Vesti", que hauria estat atacat aquesta matinada per radicals quan tornava en taxi de la feina, acompanyat de dos periodistes més.
A les últimes hores, el centre de la capital ucraïnesa s'ha convertit en l'escenari d'una autèntica batalla campal enmig de les flames. Les forces de seguretat han intentat enderrocar les barricades que els manifestants havien encès i aquests hi han respost llançant coets i bombes incendiàries. Segons un dels manifestants, "hi haurà més guerra de guerrilles. A les regions, als pobles, als districtes. Estarem destruint, calant foc i exigint justícia. Perquè no tenim res a perdre i enlloc on anar."
Quan les forces de l'ordre han respost, han atacat una part del campament i s'han incendiat les tendes que hi havia. També s'ha incendiat l'edifici que feien servir els manifestants com a quarter general. Tot plegat ha fet augmentar com cap altra nit d'enfrontaments el nombre de víctimes. L'enfrontament ha continuat i els serveis d'emergència han quedat desbordats i han atès com han pogut les víctimes que han anat arribant tota la nit.
Durant tot aquest dimecres hi ha tensions entre manifestants i policies, que es mantenen en una actitud vigilant. Els opositors han perdut dues terceres parts del control de la plaça de la Independència de Kíev. L'altre terç és que toca amb els edificis governamentals i el Parlament i està ple de policies.
Entremig d'uns i altres, barricades alçades per no deixar passar els antiavalots. A l'àrea dels opositors cremen ininterrompudament fogueres de pneumàtics i altre material que, a més de contrarestar temperatures gèlides, fan una fumera prou negra com per posar-ho difícil als possibles franctiradors que hi pugui haver, segons expliquen els manifestants.
Les converses acaben sense acord
El president Víktor Ianukóvitx i els opositors s'han reunit aquesta nit, però no han estat capaços d'aturar els enfrontaments a la plaça. Ianukóvitx diu que s'han traspassat els límits. El líder opositor, Vitali Klitxkó, ha intentat negociar una sortida al conflicte amb el president del país, però sense gaire èxit: "Estic descontent perquè no hi havia discussió. El president no ens vol escoltar. Només veuen una via: s' han d'aturar les manifestacions". Queda per veure, però, la capacitat que tenen els líders opositors de controlar una protesta que s'ha desbordat i que ha entrat en una espiral de violència.
A més a més, la protesta ja s'ha estès a d'altres ciutats, on els manifestants han assaltat edificis públics i haurien aconseguit armament. A Lviv, uns 5.000 manifestants han ocupat edificis del govern regional i de la policia. També han pres el control de diferents dipòsits d'armes. Tant els Estats Units com Europa han demanat que hi hagi diàleg i que es busqui una solució.