L'oposició aprofita la marxa de Ianukóvitx de Kíev per destituir-lo i convocar eleccions el 25 de maig
Tomb de poder a Ucraïna. El president, Víktor Ianukóvitx, ha marxat de la capital.
Els opositors han pres el control de Kíev. El Parlament ha destituït el president i ha convocat eleccions el 25 de maig. També ha deixat en llibertat l'opositora Iúlia Timoixenko.
Ianukóvitx denuncia un cop d'estat i insisteix que no pensa dimitir.
Tomb de poder a Ucraïna. El president, Víktor Ianukóvitx, ha marxat de la capital. Els opositors han pres el control de Kíev al carrer i també al Parlament. Aprofitant el buit de poder, la cambra ha destituït el president i ha convocat eleccions anticipades el 25 de maig. També ha ordenat l'alliberament de l'opositora Iúlia Timoixenko, que ja ha sortit de la clínica on estava retinguda.
Kíev s'ha llevat aquest dissabte al matí sense president. Ianukóvitx ha viatjat a l'est del país i algunes fonts apunten que hauria intentat arribar a Rússia. Els opositors han interpretat la marxa del president com una fugida i han aprofitat el buit de poder a la capital per iniciar el camí cap a la transició.
L'oposició ha pres el Parlament, la Rada Suprema, i ha donat un gir a la política del país. La Cambra primer ha assumit la coordinació del gabinet ministerial, després ha exigit la dimissió de Ianukóvitx i, finalment, l'ha destituït i ha convocat eleccions el 25 de maig.
El Parlament també ha votat l'alliberament immediat de Timoixenko. S'ha aprovat amb 322 vots dels 450 membres de la Rada, molt per sobre de la majoria constitucional de dos terços. A primera hora de la tarda, Timoixenko ha estat alliberada.
Ianukóvitx denuncia un cop d'estat
Les províncies orientals, prorusses, ja han qüestionat aquestes últimes decisions de la Rada. El president ha parlat a la televisió del país. Ha titllat la situació de cop d'estat i insisteix que no pensa dimitir.
El president Ianukóvitx ha marxat a Khàrkiv, a l'est del país, en una trobada amb diputats de les regions orientals prorusses. Aquesta població és a només 70 quilòmetres de la frontera amb Rússia. El president del Parlament ha assegurat que hauria intentat arribar a Rússia, però ha estat interceptat per guàrides de frontera i ara no sé sap on és. Se sospita que es troba en algun punt de la regió de Donetsk.
L'oposició controla la capital
Kíev s'ha llevat amb la ressaca de l'acord de pau que havia d'aturar les protestes. No ha durat ni 24 hores. Ianukóvitx ha marxat i la sensació és que les autoritats han abandonat la capital amb ell. Fins i tot la policia antiavalots ha abandonat el palau presidencial, on han entrat periodistes i s'han acostat alguns manifestants, que han pogut arribar fins als jardins.
Enmig de tot plegat, el president del Parlament, Vladímir Ribak, ha dimitit al·legant problemes de salut. Aquesta setmana, amb l'agreujament del conflicte, Ribak va tenir un atac d'hipertensió i el van haver d'atendre a la mateixa Rada. En un desafiament més a Ianukóvitx, els parlamentaris han escollit com a substitut Aleksandr Turtxínov, del partit de l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko. Ha estat escollit amb 288 vots a favor i cap en contra.Maidan rebutja l'acord
Divendres el president d'Ucraïna i els líders opositors van arribar a un acord per posar fi a la crisi que des de fa tres mesos viu el país. El pacte ha quedat en paper mullat. Ja va quedar en suspens divendres a la nit, després que Maidan s'hi va pronunciar en contra.
L'ala més radical de l'oposició i el nucli dur dels manifestants consideraven el pacte insuficient i així ho van fer saber als moderats. La fractura en la resistència ucraïnesa es va fer palesa divendres a la nit en una plaça de la Independència de Kíev plena de gom a gom. Els líders opositors més radicals van irrompre en l'escenari, on els més moderats i firmants del pacte explicaven la nova situació. Mentrestant, la plaça els mostrava els cadàvers d'alguns dels companys morts dijous, la jornada més sagnant de la revolta.
--------------------------------------------------------------------------------------Totes les cròniques de l'enviat especial de Catalunya Ràdio, Sergi Roca