Moscou

L'expresident ucraïnès Víktor Ianukóvitx reapareix i Putin es compromet a garantir-li la seguretat

Víktor Ianukóvitx denuncia que se sent amenaçat per extremistes i ha demanat protecció a Rússia, que li ha concedit. L'expresident ucraïnès ha reaparegut en unes declaracions a l'agència russa Interfax i aquest divendres ho tornarà a fer en una roda de premsa convocada a Rostov, ciutat russa pròxima a la frontera amb Ucraïna.

RedaccióActualitzat

Les autoritats russes garantiran protecció personal a Víktor Ianukóvitx. La petició l'havia feta el mateix expresident ucraïnès en un comunicat difós per l'agència russa Interfax, perquè diu que se sent amenaçat per extremistes. Ianukóvitx fa gairebé una setmana que és en parador desconegut, des que va abandonar Kíev divendres passat, un dia abans de ser cessat pel Parlament ucraïnès.

Després del seu silenci, Ianukóvitx donarà la cara aquest divendres en una roda de de premsa a la ciutat russa de Rostov, pròxima a la frontera amb Ucraïna. El contingut del comunicat i la ubicació de la seva reaparició evidencien que l'exmandatari, amb una ordre de recerca i captura, s'amaga en territori rus.

En el seu missatge "al poble ucraïnès", l'expresident ha afirmat que continua considerant-se el cap d'estat legítim d'Ucraïna, on aquest dijous, precisament, ha pres possessió el nou primer ministre interí. "El nou poder de Kíev és il·legítim" ha assegurat l'exmandatari, que ha afegit que li estan arribant amenaces de represàlies contra ell i també contra el seu entorn.

Tot plegat passa enmig d'una escalada de tensió entre Moscou i Kíev. Aquest dijous, homes armats prorussos han assaltat els edificis del Parlament i del govern de la república autònoma ucraïnesa de Crimea. En aquesta república autònoma ucraïnesa de majoria russòfona, el Parlament ha convocat un referèndum sobre la reducció dels lligams amb Kíev i ha destituït el govern. El referèndum es farà el mateix dia que les eleccions presidencials anticipades ucraïneses, el 25 de maig.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut