La UE amplia la "llista negra" de dirigents russos però ajorna les sancions econòmiques
Els caps d'estat i de govern dels Vint-i-vuit s'han mostrat disposats a ampliar les sancions diplomàtiques a una dotzena més de dirigents russos propers al cercle de Putin, però, de moment, ajornen l'activació de sancions econòmiques a Rússia per l'annexió de Crimea.
Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea s'han mostrat disposats a ampliar les sancions diplomàtiques --bàsicament, prohibició de visats i congelació de béns-- a una dotzena més de dirigents russos propers al cercle de poder del president, Vladímir Putin. Els Vint-i-vuit faran més llarga aquesta "llista negra" però, de moment, ajornen l'activació de sancions econòmiques a Rússia per l'annexió de Crimea.
El debat, però, se centra ara en aquestes sancions econòmiques, les úniques, segons els experts, que Rússia es prendrà seriosament. "S'han de considerar", ha dit el president francès, François Hollande. La cancellera alemanya, per la seva banda, ha assegurat que estan a punt per imposar-les "si hi ha més escalada de tensió".
El debat sobre les noves sancions a Rússia, però, ha evidenciat la divisió entre els estats membres i la preocupació per les conseqüències econòmiques que podrien tenir a la Unió. En el centre de la qüestió, però, hi ha el gas. La por d'alguns governs a les conseqüències que podrien tenir les sancions econòmiques, com per exemple, que Rússia talli l'aixeta del gas a Europa, divideix els estats membres.
Suspesa la cimera del juny
A més, els líders europeus han decidit suspendre la cimera amb Rússia prevista per al juny en represàlia per l'annexió de Crimea i l'actual tensió diplomàtica. Ho ha anunciat Hollande en arribar a la cimera de caps d'estat i de govern de la UE; una cimera de dos dies on està previst que s'ampliï la llista de ciutadans russos sotmesos a sancions, bàsicament prohibició de visats i congelació de béns.
Des de Moscou, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, s'ha declarat molt preocupat per la crisi entre Rússia i Ucraïna després de reunir-se amb el president Vladímir Putin. Aquest divendres està previst que es trobi amb les noves autoritats ucraïneses.
Acords econòmics
Els 28 han aprovat la nova directiva sobre la fiscalitat en l'estalvi. L'objectiu és enfortir la lluita contra el frau i l'evasió fiscal. S'ha aconseguit tancar després que Luxemburg i Àustria, els dos únics països que mantenen el secret bancari, aixequessin el veto que mantenien des de feia dos anys.
La Comissió Europea havia presentat aquesta norma el 2008, exigint que la UE firmés acords d'intercanvi automàtic d'informació fiscal amb Suïssa, Liechtenstein, Mònaco, Andorra i San Marino per evitar una fuga de capitals cap a aquests països. Luxemburg i Àustria mantenien el bloqueig.
La Unió Europea ha adoptat també una nova metodologia en el càlcul del dèficit estructural, un fet que permetrà a Espanya relaxar el seu esforç per tal de reduir la desviació del PIB per sota del 3%. En concret es tracta d'un canvi per calcular l'ocupació estructural, que es tindrà en compte per mesurar el creixement potencial i estructural.