El pols entre les dues Ucraïnes fa equilibris per no caure en una guerra civil quan es compleixen sis mesos de conflicte
Es compleixen sis mesos de conflicte entre europeistes i prorussos en un clima de tensió creixent de final incert
El govern ucraïnès està decidit a continuar l'ofensiva per recuperar el control de les regions prorusses revoltades al sud i a l'est del país. El focus del conflicte es concentra a les ciutats de Sloviansk i Kramatorsk, principals bastions rebels. Kramatorsk torna a estar sota el control de Kíev després que l'exèrcit ucraïnès s'ha anotat la primera victòria en aquest conflicte.
Rússia ha demanat als Estats Units que obliguin Ucraïna a suspendre les accions militars i a retirar les tropes. Com a gest per rebaixar la tensió, sobretot després que el conflicte acabés en tragèdia a Odessa en un enfrontament entre civils dels dos bàndols, els milicians prorussos de Sloviansk van alliberar aquest dissabte els observadors de l'OSCE que tenien retinguts.
És un dels últims capítols d'un conflicte que ja fa sis mesos que dura, que ha costat desenes de morts i que té un final incert. El pols entre les dues Ucraïnes fa equilibris per no caure en una guerra civil, en un clima de tensió creixent.
Europa o Rússia?
Ucraïna està entre dos gegants, i havia de triar. El novembre del 2013, el govern ucraïnès de Víktor Ianukóvitx havia de firmar un acord d'associació amb la Unió Europea, però a última hora es va decantar per Rússia. Aquest gir va provocar un fort moviment d'oposició que va prendre com a símbol la plaça de la independència de Kíev, l'Euromaidan.
La pressió opositora va acabar forçant la destitució de Ianukóvitx, que va abandonar el país per la porta del darrere. Llavors, l'oposició va formar l'actual govern, que no és reconegut ni per Moscou ni pels russòfons d'Ucraïna.
La tensió es va traslladar després a Crimea. La península, de majoria russòfona, volia l'annexió a Rússia. Va ser ocupada per soldats russos sense insígnia fins que es va celebrar un referèndum, i va guanyar el "sí" a Rússia.
El pas següent és l'est d'Ucraïna. Molt més pròxim a Rússia que no pas a Europa, vol seguir el camí de Crimea. De fet, diumenge que ve la regió de Donetsk ha de celebrar el seu referèndum. Els russòfons d'Ucraïna tenen el suport de Putin, que diu que vetllarà pels seus drets si el nou govern de Kíev no els respecta. Per la seva banda, Kíev, amb una complexa operació militar, intenta recuperar les ciutats de l'est ara controlades per milicians prorussos.