Madrid

El govern espanyol aprova una reforma fiscal que rebaixa l'IRPF un 23,5% per a rendes inferiors a 24.000 euros

El govern espanyol aprova una reforma fiscal lluny del que volia Brussel·les que redueix l'IRPF i l'impost de societats i en canvi deixa intactes l'IVA i els impostos especials

RedaccióActualitzat

"Ha arribat el moment d'abaixar els impostos a tothom". Amb aquesta afirmació el ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, ha avançat les grans línies de l'avantprojecte de reforma fiscal que el Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres i que ha de suposar un estalvi en impostos de 7.600 milions. Abans i tot de saber-ne els detalls, que es donaran dilluns, la reforma fiscal ja ha estat criticada per sindicats i oposició, que acusen el PP de voler beneficiar les rendes altes i d'oportunisme electoral. Des d'Europa alerten que, per quadrar els números, s'haurà de retallar més o apujar altres impostos.

Entre les mesures més destacades hi ha la rebaixa de l'IRPF. Se simplifiquen trams, de 7 a 5, i en els pròxims dos anys es rebaixaran tots el tipus, amb un mínim del 19%, actualment del 24,75%, i un màxim del 47%, ara del 52%, en els pròxims dos anys. De mitjana la rebaixa serà del 12,5%. 

Segons els càlculs d'Hisenda, per a la majoria de ciutadans -els que tenen uns ingressos de menys de 24.000 euros- la rebaixa mitjana respecte de la seva contribució actual serà d'un 23%. En concret, i amb els cinc trams que hi haurà ara, l'any que ve les persones amb rendes d'entre 12.000 i 20.000 euros pagaran un 25%, i amb rendes d'entre 20 i 35.000 es pagarà un 31%. En aquests dos trams hi haurà una rebaixa d'un punt més el 2016. Entre els 35.000 i els 60.000 euros, la quota serà del 39%, i el 2016 quedarà en un 37%. Les rendes més altes, a partir de 60.000, també tindran una rebaixa de 2 punts el 2016, de manera que el tipus màxim quedarà en un 45%. 

S'amplien també els beneficis fiscals per a un gran ventall de situacions familiars, amb noves figures tributàries de suport per a famílies nombroses o amb fills o dependents a càrrec, que rebran 1.200 euros anuals.

Avantatges també per a les empreses

L'altra rebaixa important és la que tindrà l'impost de societats, que passarà del 30 al 25% en els pròxims dos anys. Se'ls retallen, però, algunes deduccions, tot i que Montoro no ha concretat quines, i es reforça la desgravació per inversió en R+D+I i se n'inclou una de nova per reserva de capitalització, amb la qual les empreses podran destinar el 10% del seu benefici a provisions o recursos per promoure l'autofinançament i reduir el seu endeutament.

A més d'aquesta deducció, per a les pimes s'introdueix també una desgravació amb el mateix objectiu perquè durant cinc anys puguin fer provisions i reduir la seva tarifa fiscal, de tal manera que les que facin ús d'aquestes dues deduccions de nova creació, que no exigiran obligatorietat d'inversió, tributaran a un tipus del 20%, un 5% inferior a l'actual.

Al mateix temps, la reforma de l'impost de societats manté la fiscalitat reduïda del 15% per a nous emprenedors, que ja va introduir el govern espanyol en la nova llei d'emprenedors.

L'IVA, gairebé inalterat

L'IVA, per contra, es manté en la majoria de productes excepte en alguns productes sanitaris. Per complir amb la sentència del Tribunal de la Unió Europea, passaran del 10% al 21%.

Montoro ha destacat que l'objectiu de la reforma fiscal, que estableix un sistema tributari "més equitatiu", és enfortir el creixement econòmic, amb augment de 0,55% entre 2015 i 2016; impulsar la creació de llocs de treball i el creixement de la competitivitat, a més d'afavorir l'estalvi i la inversió.

El ministre d'Hisenda també ha destacat que la reforma recau sobre la fiscalitat estatal i ha assegurat que la responsabilitat fiscal de les comunitats autònomes es manté intacta.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut