El CPFF manté l'objectiu de dèficit tot i les queixes de Catalunya i Andalusia i promet 3.900 milions d'euros addicionals a les comunitats
L'executiu central ha augmentat a 3.900 milions d'euros les entregues a compte per a les comunitats davant les queixes per la disminució de recursos
El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha aprovat aquest dijous els objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les comunitats autònomes fins a l'any 2017. Només han donat suport a la proposta del govern les autonomies del PP.
La reunió del CPFF s'ha fet al Ministeri d'Hisenda, a Madrid. La proposta de l'objectiu de dèficit de l'1% per al 2014 per a totes les autonomies ha tingut el vot en contra de Catalunya, Andalusia -que ja ho havien avançat- i Astúries i l'abstenció de les Canàries. Les comunitats governades pel PP hi han votat a favor.
Aquestes mateixes comunitats són les que han donat suport també a un objectiu de dèficit del 0,7% per al 2015 i del 0,3% el 2016. Malgrat haver estat aprovats, els números de l'executiu ha tingut diverses intervencions en contra, incloses algunes comunitats del PP. Les crítiques han anat dirigides al repartiment fet entre l'administració central i les autonomies.
Davant d'aquest malestar i la disminució de recursos per la reforma fiscal, l'executiu central ha augmentat a 3.900 milions d'euros les entregues a compte per a les comunitats. Montoro hauria accedit a incrementar aquesta partida gràcies a la millora de recursos que preveu per a la recuperació econòmica. No s'ha detallat, però, com es farà el repartiment.
Segons fonts consultades per Europa Press, la liquidació d'anticips concedits el 2013, que es realizarà l'any 2015, es tancarà amb un saldo a favor de las comunitats de 2.000 milions d'euros.
Montoro es manté ferm
Hores abans de l'inici de la trobada, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, havia avisat les comunitats autònomes que en la reunió d'aquest dijous amb els consellers d'Economia no es relaxaria l'objectiu de dèficit per a aquest any, que és de l'1%. Montoro ha assegurat que no hi ha opció de "cap tipus de canvi".
Després de la reunió amb la Comissió Nacional de l'Administració Local d'aquest dimecres, el ministre va dir: "Algunes comunitats autònomes vénen amb aquests plantejaments, però cal dir-los que això no hi cap, òbviament. El programa d'Estabilitat del Regne d'Espanya ja va programar els objectius de dèficit i no hi cap cap tipus de canvi a aquest respecte".
Catalunya i Andalusia, han reclamat en reiterades ocasions més marge de dèficit perquè consideren desproporcionat que del 5,5% previst aquest any per al conjunt de l'estat l'administració en tingui la porció més grossa. I recriminen al govern espanyol que hagi renunciat a tres dècimes del límit que li permetia la Comissió Europea en lloc de cedir-les a les comunitats.
Mas-Colell descriu de "lamentable" la reforma fiscal
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que anava a la trobada "per cobrir l'expedient" i després "marxaran a casa". "Tot està dat o beneït i nosaltres venim amb el mateix esperit". Mas-Colell avançava que votaran que sí "a les coses tècniques que és raonable votar que sí", però a la resta no.
El titular català d'Economia ha descrit de "lamentable" la reforma fiscal de l'executiu de Mariano Rajoy. Ha remarcat que a la Generalitat "donarem prioritat absoluta al finançament dels serveis de l'estat del benestar". Tot i que, "desgraciadament", les prioritats del govern espanyol no són "el finançament d'aquests serveis bàsics".