Madrid

Els 51 detinguts en una operació contra la corrupció haurien defraudat 250 milions d'euros

A més de l'exnúmero 2 d'Esperanza Aguirre durant dos anys, entre els detinguts també hi ha alcaldes, el president de la Diputació de Lleó i empresaris. Aquesta operació és la segona que esquitxa alcaldes madrilenys en cinc anys després de la trama Gürtel. La suposada trama cobrava comissions per l'adjudicació d'obres.

RedaccióActualitzat

Ajuntaments i diputacions s'han vist esquitxats per l'"operació Púnica", que investiga una suposada trama de corrupció municipal i regional. La magnitud de l'operació la donen les xifres. La policia ha detingut 51 persones. S'han fet 259 registres, 400 requeriments a entitats bancàries i 30 embargaments preventius de vehicles d'alta gamma dels principals investigats, entre els quals hi ha empresaris i diversos càrrecs polítics. El PP i el PSOE han suspès de militància els seus militants implicats.

En un comunicat, la Fiscalia Anticorrupció qualifica la trama de xarxa i destaca que operava sobretot a Madrid, Múrcia, Lleó i València. En els dos últims anys, aquest entramat hauria adjudicat contractacions per valor de 250 milions d'euros.

Entre els detinguts hi ha l'exvicesecretari de la Comunitat de Madrid i mà dreta d'Esperanza Aguirre, Francisco Granados, que fins al febrer passat va ser senador. L'han detingut sota les ordres del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco i de la Fiscalia Anticorrupció, en relació a un compte que té a Suïssa amb un milió i mig d'euros. El jutge vol investigar si aquests diners provenen de suposats suborns i tràfic d'influències.

Aquesta operació és la segona que esquitxa alcaldes madrilenys en cinc anys després de la trama Gürtel, que va afectar diversos càrrecs del PP i que es basava en adjudicacions il·lícites d'administracions públiques a través de les societats que dirigia Francisco Correa. En "l'operació Púnica", sis alcaldes madrilenys han estat detinguts, cinc dels quals havien arribat al consistori en aquesta legislatura. El PP és la formació que té més càrrecs implicats.

A banda de Francisco Granados, entre els detinguts destaquen:

Marcos Martínez (PP), president de la Diputació de Lleó i alcalde de Cuadros des del 1991. Tota la seva carrera política s'ha desenvolupat a Lleó. Entre octubre del 2007 i gener del 2008 va ser senador i des del maig d'aquest any ocupa el càrrec de president de la Diputació de Lleó en substitució de la desapareguda Isabel Carrasco. En el mateix moment, va passar a ser president en funcions del PP de Lleó.

José Carlos Boza (PP), alcalde de Valdemoro des del 2011. Es va afiliar al PP el 2005 i dos anys després es va incorporar a l'equip de govern de la localitat madrilenya de Ciempozuelos, on, a més, va ser primer tinent d'alcalde i regidor.

Javier Hernández (PP), regidor d'Hisenda de Valdemoro. Des del 2007 forma part de l'equip de govern municipal, on ha estat segon tinent d'alcalde i regidor en diverses àrees.

José María Fraile (Partit Socialista de Madrid), alcalde de Parla. Va entrar al consistori com a regidor el 1999, després de treballar a l'empresa EADS-CASA. Va començar l'actual legislatura també com a regidor, però va passar a ser alcalde quan Tomás Gómez va ser escollit líder dels socialistes madrilenys.

Avelino Pérez, càrrec de confiança de la Regidoria d'Obres Públiques de l'Ajuntament de Parla. Va ser nomenat per IU, però quan el seu partit va trencar el pacte de govern amb el PSOE, Pérez va mantenir el seu lloc.

Agustín Juárez (PP), alcalde de Collado Villalba des del 2011 i president del PP d'aquesta localitat madrilenya.

Gonzalo Cubas Navarro (PP), alcalde de la localitat madrilenya de Torrejón de Velasco.

David Rodríguez Sanz (PP), alcalde de Casarrubuelos, el municipi més petit de la Comunitat de Madrid. Va arribar al consistori el 2012, després d'unir-se a l'Agrupació Veïnal de Casarrubuelos per portar endavant una moció de censura contra l'equip de govern d'IU.

José Antonio Alonso Conesa (PSOE). Va ser alcalde de Cartagena, Múrcia, entre 1991 i 1995 i diputat del Congrés entre 1989 i 1996.

Jesús Norberto Galindo (PSOE), secretari tècnic de l'Institut de Turisme de Múrcia. La seva carrera, vinculada a l'administració pública, va començar a finals dels 80, com a director del Patronat Municipal de Turisme de l'Ajuntament de Los Alcázares. Després ha ocupat càrrecs de responsabilitat en diverses empreses vinculades a la Conselleria de Turisme de Múrcia. Després de la seva detenció, ha estat suspès de militància al Partit Socialista.

Antonio Sánchez Fernández (UDMA), alcalde de Serranillos del Valle, a Madrid. Va arribar a l'ajuntament després que la seva formació, Unió Democràtica Madrilenya, va arribar a un acord de govern amb el PSOE el maig del 2011.

David Marjaliza, empresari. Ha treballar com a gestor i administrador a empreses com el Centre de Radiologia i Ressonància Magnètica Oberta de Valdemoro; el Centre Mèdic Valdemoro Plaza; Zambra Patrimonio o Inversiones i Estudios Urbanos, entre d'altres. A la seva pàgina web consta que la seva carrera, "molt vinculada a la gestió immobiliària", va començar a finals dels vuitanta.

Alejandro de Pedro Llorca, empresari. Ha treballat a diverses empreses relacionades amb la consultoria de serveis i les solucions informàtiques. El 2010 va fundar l'empresa EICO, una consultoria domiciliada a València i dedicada a la reputació i identitat digital de persones, organismes públics i marques privades. Va ser responsable d'estratègia de posicionament per a més de 50 candidats a les eleccions municipals de 2011. Estaria al darrere de la suposada creació de pàgines web socialistes, en concret, d'una dedicada a l'escarni del candidat del PSPV a l'alcaldia de València, Joan Calabuig.

El secretari d'estat d'Hisenda, Miguel Ferre, ha assegurat que aquestes detencions demostren que "al final, a Espanya, les institucions acaben funcionant" i aquest és el missatge que s'ha de traslladar a la ciutadania.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut