Madrid

El govern espanyol demana un informe al Consell d'Estat per impugnar la consulta alternativa del 9 de novembre

La Generalitat estudia avui la decisió de Rajoy d'impugnar també el nou 9-N

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ja ha posat en marxa la maquinària per impugnar el procés participatiu convocat el 9-N. La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat que el seu govern ha demanat aquest mateix dilluns al Consell d'Estat un informe per impugnar la consulta alternativa.

En una nota a la pàgina web de La Moncloa, s'assenyala que Rajoy ha sol·licitat que el dictamen s'emeti amb caràcter d'urgència perquè es pugui autoritzar, si cal, l'acord d'impugnació en el proper Consell de Ministres.

La vicepresidenta del govern espanyol ha insistit que la consulta alternativa promoguda pel govern d'Artur Mas "és contrària a la Constitució i, a més, perjudica els drets dels catalans" perquè "no té cap garantia democràtica". Sáenz de Santamaría ha posat èmfasi en el fet que l'obligació que té la Moncloa "és que es compleixi la llei" i "protegir els drets" dels catalans davant del procés que està duent a terme la Generalitat.

Divendres passat, tant Sáenz de Santamaría com el president del govern, Mariano Rajoy, ja van anunciar que impedirien que se celebrés una consulta com la suspesa pel Tribunal Constitucional.

Amb la consulta inicial del 9 de novembre, demanar informes al Consell d'Estat ja va ser el primer pas que va fer l'executiu de Rajoy. En aquell cas, l'òrgan va aprovar per unanimitat els dictàmens per demanar la suspensió de la llei de consultes i el decret del 9-N.

L'Advocat de l'Estat estudia un expedient d'impugnació

Paral·lelament, aquest mateix dilluns el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha explicat que l'Advocacia General de l'Estat està estudiant actuacions de la Generalitat com "les instruccions que s'emeten als centres escolars i als funcionaris" per veure si tenen "força probatòria suficient" per incorporar-los a un expedient d'impugnació.

El ministre ha destacat que "hi pot haver un cert frau de llei", en el sentit que "es pretén aconseguir un resultat prohibit mitjançant un camí alternatiu" i ha afegit que el procés participatiu que es prepara per al 9 de novembre no el podria fer "cap govern públic perquè no hi ha un marc legal".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut