Madrid

Zapatero avisa que el PP manipula amb el tema de la llengua per dividir els espanyols

El Partit Socialista celebra aquest cap de setmana el trenta-setè Congrés Federal, que ha de culminar amb la reelecció de José Luis Rodríguez Zapatero com a secretari general. A més de decidir les noves línies programàtiques del partit, que tindran un marcat caràcter social, el Congrés també servirà per renovar l'executiva. Zapatero vol canviar el 50% dels actuals membres de la cúpula directiva, circumstància que ja ha provocat algunes crítiques de pesos pesants com Juan Carlos Rodríguez Ibarra. El president extremeny ha advertit que renovar el PSOE no vol dir deixar la direcció a nadons. Però Zapatero s'ha passat bona estona criticant el PP, per alertar que podrien utilitzar la llengua per dividir els espanyols.

Actualitzat

El Partit Socialista celebra a Madrid una cita congressual que arriba en un moment en teoria fàcil, pocs mesos després de guanyar les eleccions generals i amb el lideratge ferm de José Luis Rodríguez Zapatero. Però la delicada situació econòmica ha complicat l'escenari polític. Per això, la direcció socialista es vol dedicar especialment a les qüestions socials. Per fer-ho tenen dues propostes centrals, que els immigrants amb papers puguin votar a les eleccions municipals, i el dret a un testament vital. Però a més hi ha altres qüestions com l'avortament o les relacions amb l'Església, que també es debatran aquests tres dies.

José Luis Rodríguez Zapatero ha presentat davant de la militància l'informe de gestió de la comissió executiva sortint. El secretari general de la formació ha fet un balanç positiu tant de la gestió del partit com de la feina feta al govern i s'ha mostrat orgullós dels avenços socials aconseguits.

Defensa del català

De tota manera, Zapatero ha dedicat gairebé més temps a criticar el PP que a fer balanç, i en aquest afer ha ironitzat amb el gir al centre del principal partit de l'oposició. Ha advertit al PP que no manipuli el tema de la llengua, i és que José Luis Rodríguez Zapatero alerta que el PP intenta reobrir la polèmica entre territoris utilitzant la llengua per dividir els espanyols.

La posició del PSOE quedarà clara aquest dissabte, quan la formació aprovarà un text en el qual defensa el model d'ensenyament lingüístic de Catalunya i assegura que el castellà "gaudeix de bona salut" i que no té sentit pensar que s'ha de defensar de les llengües cooficials de l'Estat.

Ha estat un discurs amb un marcat to ideològic en què també hi ha hagut paraules de record per a l'exregidor socialista Isaías Carrasco, assassinat per ETA el mes de març passat.

En el discurs d'inauguració, el secretari d'Organització, José Blanco, ha afirmat que el govern espanyol "té la voluntat" de dialogar amb totes les forces polítiques, malgrat que aquestes no li aportin per si mateixes l'estabilitat necessària per governar, com ara el Bloc Nacionalista Gallec, Esquerra Republicana de Catalunya o Coalició Canària.

Àmplia renovació

El Congrés vol fer una renovació àmplia de la direcció. La consigna és aportar gent jove amb idees noves. José Blanco continuarà sent-ne el número dos, amb el càrrec de secretari d'Organització del partit, però no se sap la identitat del número tres, que podria ser una dona. Cap dels barons del PSOE seguirà a l'executiva. José Montilla abandonarà el càrrec i serà substituït per Miquel Iceta. L'altre català present a la direcció serà la ministra de Defensa, Carme Chacón, que, juntament amb Alfredo Pérez Rubalcaba, seran els dos únics ministres que continuaran a l'executiva del partit dels socialistes.

Un dels barons del PSOE, el president extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, s'ha mostrat contrariat amb els plans de Zapatero. Assegura que "està molt bé" adaptar el PSOE a la nova societat però ha afegit que "no és qüestió de deixar la direcció a un nadó de tres mesos i mig". Ibarra ha demanat que no s'intentin batre rècords i ha dit que per estar al dia no només cal ser jove sinó "saber com s'està movent el món", una cosa que, assegura, es pot saber "fins i tot amb 60 anys".

Sobre el fet que els secretaris generals de les diferents federacions quedin exclosos de l'executiva, Ibarra ha recordat que aquestes figures se suposa que són "el millor de cada casa" i ha recordat que Chaves, Bono i ell mateix "ens vam tirar el partit a l'esquena quan tothom estava sota de la sorra. Crec que això s'hauria d'intentar, almenys, reconèixer-ho"

Ningú fa ombra al líder


José Luis Rodríguez Zapatero encara el Congrés amb la tranquil·litat de saber que serà reelegit sense problemes i, segurament, amb un suport majoritari.

Des que va ocupar, l'any 2000, la secretaria general per només 9 vots de diferència, Zapatero ha aconseguit dos grans objectius: consolidar el lideratge, ajudat per les seves victòries electorals, i reduir a nivells molt baixos la conflictivitat interna. A més, el líder socialista arriba al Congrés amb un altre avantatge: els dubtes que genera la trajectòria del principal partit de l'oposició i les incògnites per saber si ha superat la crisi.

José Luis Rodríguez Zapatero ha col·locat el seu principal rival dins el partit, José Bono, com a nou president del Congrés dels Diputats. El dirigent socialista també ha difuminat altres possibles focus de contestació interna com el de l'exalcalde de la Corunya, Francisco Vázquez, nomenat ambaixador espanyol al Vaticà, i de l'impredictible expresident d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, retirat de la política. Fins i tot, l'exdirigent socialista basca Rosa Díez, molt crítica amb la política antiterrorista del líder del PSOE, ha abandonat el partit i ara fa sentir la seva veu des d'una altra formació política.

Precisament, Rodríguez Ibarra ha reclamat la presència en la nova executiva federal dels secretaris generals regionals perquè, segons ha argumentat, són "el millor de cada casa". Si no és així, el veterà dirigent extremeny ha alertat que les persones designades tindran una "dependència disciplinària del secretari general territorial o federal". "Jo vaig evitar sempre ser a l'executiva fins que un dia Felipe -González- em va dir que ja n'hi havia prou d'enviar intermediaris", ha dit Rodríguez Ibarra.
Sigui com sigui, doncs, la conflictivitat interna no està absent i la situació del partit en comunitats com la valenciana o la madrilenya dista molt d'estar resolta.

De totes maneres, els principals fantasmes que poden amenaçar el lideratge de Zapatero són externs: la situació econòmica, el retorn d'ETA als atemptats mortals, el desafiament del lehendakari Ibarretxe i l'incert futur de l'Estatut català.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut