Barcelona

Blanco assegura que es compliran els acords de finançament que preveu l'Estatut

Aquest matí, el PSC ha encetat el seu onzè Congrés. De la reunió, n'ha de sortir una nova executiva, que tornarà a liderar José Montilla, i en què també seran els seus dos col·laboradors més directes: Miquel Iceta i José Zaragoza. En aquest congrés, amb el lema "La Catalunya que sap on va", els socialistes aspiren a ocupar la centralitat catalanista i a deixar clar que el partit és una opció sòlida de govern. El PSC, però, també ha de resoldre dilemes pendents: per exemple, si ha de tenir un grup parlamentari propi a Madrid o com s'ha de pactar el nou sistema de finançament. Precisament, un dels primers a intervenir ha estat el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, que s'ha compromès a complir els acords sobre finançament que preveu l'Estatut de Catalunya.

Actualitzat
Davant dels més de 1.200 delegats que assisteixen a l'onzè congrés del PSC, i també davant l'atempta mirada del president català, José Montilla, el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, ha promès que des del govern espanyol "complirem amb les previsions estatutàries en matèria de finançament autonòmic".

Unes paraules de Blanco que arriben només unes hores després que des del govern català es considerés "decepcionant, insuficient i preocupant" la primera proposta de base del Ministeri d'Economia sobre el que ha de ser el nou finançament autonòmic.

"Invertir en Catalunya és una excel·lent forma d'invertir en el progrés d'Espanya", ha subratllat Blanco, que ha afegit que "quan Catalunya és a l'avantguarda d'Espanya i és el motor del seu progrés, Espanya avança millor i més de pressa".

I encara ha anat més enllà. Blanco ha assegurat que "Espanya necessita que Catalunya se senti segura de si mateixa. Això suposa que se senti reconeguda en la seva identitat, respectada en el seu autogovern i reconeguda en el seu esforç solidari".

En la seva intervenció posterior, la vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre, ha admès que li han agradat molt les paraules de Blanco.

"Qui vol convertir la concòrdia lingüística en discòrdia política?"


Però el número dos del PSOE tampoc ha volgut passar per alt una altra qüestió que ens els últims dies està creant força polèmica: la llengua i el model lingüístic de Catalunya. Blanco ha defensat la pluralitat lingüística d'Espanya i, després de felicitar el PSC en català pels seus 30 anys, ha afirmat: "Vull dir-vos en veu alta, perquè tothom ho senti, que no podran comptar amb el Partit Socialista per crear un problema lingüístic a Espanya."

"Sempre que vinc aquí i comprovo el mestissatge lingüístic i cultural de Catalunya em pregunto: On és el problema? Qui vol convertir la concòrdia lingüística en discòrdia política?", ha continuat Blanco, que s'ha mostrat orgullós de ser bilingüe i parlar castellà i gallec.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut