Barcelona

Isidre Molas serà el nou president del PSC i Manuela de Madre seguirà com a vicepresidenta

Isidre Molas serà el nou president del Partit dels Socialistes de Catalunya. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, José Montilla, davant el plenari del congrés que els socialistes catalans celebren aquest cap de setmana a Barcelona, i que demà té previst votar la nova executiva. D'aquesta manera, Molas ocuparà la presidència de la formació, que estava vacant des que la va abandonar Pasqual Maragall. El veterà polític socialista, de 68 anys, farà tandem amb Manuela de Madre, que seguirà com a vicepresidenta. Isidre Molas és actualment vicepresident primer del Senat i catedràtic de dret constitucional.

Actualitzat
No ha estat fins ben entrada la matinada que José Montilla ha tancat la seva nova executiva, que canvia gairebé la meitat dels seus membres. En total, un 43% de la direcció es renova i es manté el mateix percentatge de dones que fins ara. Malgrat estar pràcticament tancada, no s'ha donat a conèixer fins a la matinada, ja que José Montilla ha volgut parlar tant amb els nous integrants com amb els sortints. La direcció sencera del partit serà votada i proclamada aquest diumenge, últim dia del congrés que al migdia clausurarà el president del govern espanyol i líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero.

Una de les novetats és l'aposta del PSC pels representants territorials, ja que la nova direcció incorpora nou alcaldes socialistes. Entre ells, el de Tarragona i Lleida, Josep Fèlix Ballesteros i Àngel Ros, el de Terrassa, Pere Navarro, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que serà el nou número cinc com a secretari de Política Municipal. Ernest Margall és l'únic membre del govern que es queda sense secretaria executiva al partit.

D'altra banda, Raimon Obiols liderarà la Conferència Oberta convocada pel PSC per al 2009 i a la qual estan convidats representants significatius de la societat civil catalana que no siguin militants. "Ens interessa el país, la seva gent i les seves preocupacions", ha dit Montilla. El president català ha demanat "sensibilitat" i "rigor intel·lectual" per convocar aquesta conferència. D'Obiols, Montilla n'ha remarcat que la seva "experiència i capacitat" farà que la conferència sigui realment oberta.

Isidre Molas, un històric

Isidre Molas i Batllori (Barcelona, 1940) és membre de l'executiva del PSC i, des del 2000, senador per Barcelona. Des de fa vuit anys és vicepresident primer de la cambra alta. Del 2000 al 2004 va ser portaveu del grup Entesa Catalana de Progrés, format per socialistes, republicans i ecosocialistes.

Abans havia estat diputat pel Parlament, des del 1980, i fins al 1988 va ser vicepresident de la cambra catalana. És també catedràtic de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on va ser degà de la facultat de Dret. A més, fins a l'any 2000 va dirigir l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i és membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Molas va militar fins a l'any 1970 al Front Obrer de Catalunya (FOC), on va coincidir amb Pasqual Maragall, el seu predecessor en el càrrec de president del PSC. La seva pertinença a aquesta formació li va suposar ser empresonat l'any 1962 i condemnat per un tribunal militar. Com altres membres del FOC -inclòs Maragall- es va implicar en el procés d'unitat dels socialistes catalans que va acabar en el PSC, ara fa 30 anys.

Al partit ha estat membre de la Comissió Executiva, president de la Federació de Barcelona i president del Consell Nacional. Actualment presideix la Fundació Rafael Campalans, vinculada a la formació.

"Reconeixement polític i personal"

Molas ha expressat la seva satisfacció davant la proposta de ser el candidat a president del partit. Molas ha considerat un "honor" i un "reconeixement polític i personal" aquesta proposta, i ha assegurat sentir-se molt "pròxim" als "grans presidents" que l'han precedit en el càrrec, en referència a Joan Raventós, Raimon Obiols i Pasqual Maragall.

En qualsevol cas, ha volgut desvincular el seu nomenament de possibles pactes entre famílies del PSC. Segons ha dit, el partit és "plural" des dels inicis, ja que és fruit "d'una acumulació d'experiències, trajectòries, idees i amistats diferents".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut