Barcelona

El Parlament aprova la llei d'educació de Catalunya amb els vots de PSC, CiU i ERC

La llei d'educació de Catalunya, la LEC, ha rebut el vistiplau del Parlament, que l'ha aprovat amb els vots del PSC, ERC i CiU. El tercer soci de govern, ICV-EUiA, s'ha abstingut en la votació del preàmbul i ha votat contra un parell de títols, els que fan referència al servei educatiu i les obligacions de les escoles concertades. Els ecosocialistes mantenen així el rebuig a una part de la llei que consideren "una oportunitat perduda" perquè, segons diuen, no respecta el Pacte Nacional per l'Educació, que va posar les bases de l'acord. Durant el debat previ a la votació, el conseller Ernest Maragall l'ha definida com l'instrument que ha de permetre les escoles catalanes afrontar els reptes de futur. La llei s'aplicarà a partir del curs que ve.

Actualitzat
L'acord entre el PSC, ERC i CiU, que ha permès aprovar la llei, s'ha visualitzat a primera hora amb una reunió entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el de CiU, Artur Mas. Aquestes formacions consideren que la llei és "de país" perquè ofereix un marc regulador per a tot l'àmbit educatiu -totes les etapes de l'ensenyament- pels pròxims 15 o 20 anys, tal com han afirmat el conseller, Ernest Maragall, i la diputada de CiU Irene Rigau.

El consens també fa que tothom interpreti a la seva manera alguns aspectes de la llei, com ara el d'admetre el concert per a les escoles que fan estudiar nens i nenes per separat, un dels aspectes que més critica ICV-EUiA. El PSC assegura que la llei limita la pràctica, mentre que CiU ho veu com una porta oberta.

Els ecosocialistes creuen que la LEC no està al nivell de les expectatives creades i que s'ha convertit en un "xec en blanc" per als futurs governs, que permet abocar diners públics als centres que segreguen els alumnes en funció del sexe. Per això, en un acte aquest dimarts a la Universitat Pompeu Fabra al costat de sindicats de l'ensenyament i associacions del món educatiu, el partit ha promès "vetllar per una aplicació de la llei que garanteixi l'educació pública".

PPC i C's s'oposen frontalment a la llei i hi han votat en contra. Totes dues formacions rebutgen frontalment la immersió lingüística en català, un dels aspectes que, segons ERC, queden blindats amb la nova llei.

Durant el debat al Parlament, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha dit que se sent emocionat. Ha destacat que la nova llei és un exemple d'autogovern, gràcies a l'Estatut, i que neix amb una àmplia majoria social. Al seu parer, la llei és l'instrument que ha de permetre a les nostres escoles afrontar els reptes del futur.

Tot i que la nova llei de l'educació de Catalunya ha aconseguit el consens d'una àmplia majoria de les formacions parlamentàries, el text continua tenint el rebuig unànime dels sindicats. Això s'ha fet vist aquest matí a l'entrada del Parlament, on una concentració de professors han rebut els diputats amb crits i xiulets. Aquesta oposició per part del professorat ha desembocat en quatre vagues durant el curs 2008-2009 i un rebuig unànime cap a la política de Maragall.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut