Istanbul / Jerusalem

L'atac israelià als vaixells amb ajuda humanitària acaba amb almenys 9 morts

L'exèrcit israelià ha assaltat aquest dilluns, de matinada i en aigües internacionals, l'anomenada "Flotilla de la Llibertat", un conjunt de sis vaixells amb més de 600 activistes propalestins que transporten ajuda humanitària per a Gaza i que volien trencar el bloqueig. Entre els activistes hi ha dos cooperants de Taradell i un periodista valencià, que han sobreviscut a l'atac, així com diversos diputats europeus, una premi Nobel de la Pau i un supervivent de l'Holocaust. L'exèrcit israelià ha xifrat en 9 els activistes morts en l'atac, després d'haver-ne reconegut més de 10. El balanç és una mica confús i la televisió israeliana parla de 19 morts i una trentena de ferits. Israel trasllada al port d'Ashdod els activistes detinguts. A Turquia, d'on són la majoria d'activistes, hi ha hagut protestes davant el consolat israelià.

Actualitzat
Tres embarcacions de l'exèrcit israelià han atacat aquest dilluns de matinada els sis vaixells d'activistes propalestins amb ajuda humanitària que es dirigien a Gaza. Tot i que les informacions encara són confuses, hi podria haver entre 9 i 19 morts, segons les fonts, i una trentena de ferits.

El Ministeri de Defensa israelià, després d'hores de silenci, ha reconegut més de 10 morts, tot i que, posteriorment, una portaveu militar ha rebaixat el balanç fins a 9 víctimes mortals entre els ocupants del comboi, i a 8 ferits lleus el resultat de l'acció a les files militars. D'altra banda, la televisió israeliana situa la xifra de morts en 19 i informa de 36 ferits. Encara es desconeix la identitat de les víctimes mortals i dels ferits. 

En un comunicat, l'exèrcit israelià nega que s'hagi atacat cap vaixell, i explica que es limiten "a fer complir l'ordre del govern israelià d'impedir una entrada no autoritzada a la Franja de Gaza" i veuen la flota com una provocació cap a Israel. Segons Israel, l'atac va ser una resposta a foc i trets des del vaixell. 

Un atac en aigües internacionals

A mesura que passa el temps, se saben més detalls de l'atac. L'exèrcit israelià hauria abordat els vaixells amb ajuda humanitària amb helicòpters i també per mar. Tot i que els activistes expliquen que han tret banderes blanques i han cridat que no anaven armats, els soldats haurien obert foc. Per l'exèrcit israelià, però, només responien a atacs des dels vaixells.

Mitjans locals i regionals coincideixen que l'abordatge s'ha fet en aigües internacionals i que, per tant, és il·legal. A més, aquests mitjans també informen que l'exèrcit hauria utilitzat gas durant l'atac.

Evacuació de ferits, detencions i deportacions

Les tropes que han participat en l'assalt han explicat als activistes que estan sota arrest. L'exèrcit israelià està evacuant ferits i activistes cap a diferents hospitals i zones d'Israel. Algunes de les persones que viatjaven als vaixells estan detingudes, mentre que la majoria seran deportades. Els vaixells arribaran les pròximes hores al port israelià d'Ashdod.

Els activistes residents a Catalunya estan bé

En aquests vaixells viatjaven dos cooperants residents a Taradell, la catalana Laura Arau i el madrileny Manuel Tapial, i un periodista valencià de Telesur que, segons ha confirmat aquest migdia el govern espanyol, estan bé i a l'espera de ser repatriats a Espanya. Els activistes residents a Catalunya informaven del seu viatge i de l'amenaça que l'exèrcit israelià els abordés al seu blog i també a través del Facebook.

Dins el comboi també hi ha diversos diputats europeus i la nord-irlandesa i Nobel de la Pau Mairead Corrigan Maguire, així com un supervivent de l'Holocaust, segons ha informat Catalunya Ràdio. 

Reaccions internacionals

L'atac israelià està provocant nombroses reaccions a escala internacional. Espanya i Israel ja han convocat els ambaixadors israelians, mentre que a Turquia, d'on són la majoria d'activistes, hi ha hagut protestes davant el consolat israelià.

Les autoritats israelianes ja havien amenaçat en les últimes hores els integrants de l'expedició internacional que impedirien que entressin a l'àrea tancada al trànsit marítim. De fet, els recomanaven atracar al port d'Ashdod per descarregar les 10.000 tones d'ajuda humanitària que transporten i entrar-les per terra. La iniciativa vol denunciar el bloqueig israelià.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut