Barcelona

Millet i Montull van aconseguir el trasllat a Can Brians 2 per problemes de salut

Fèlix Millet i Jordi Montull estan empresonats al centre penitenciari de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, pel cas de l'hotel del Palau. Els hi han traslladat a les onze de la nit de dijous des de la presó Model de Barcelona, on havien ingressat, perquè els seus problemes de salut els dificultaven seguir al centre barceloní. Millet i Montull han passat la primera nit entre reixes. La jutge Míriam de Rosa Palacio en va decretar dijous al vespre presó incondicional sense fiança pel cas de l'hotel del Palau. Considera que hi ha indicis suficients que apunten que tots dos van cometre delictes molt greus. La decisió d'enviar-los a la presó és per evitar que destrueixin proves o pressionin els testimonis que han de declarar.

Actualitzat
Els exresponsables del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull, van ser conduïts inicialment a la presó Model, i a les onze de la nit els van traslladar a Can Brians 2, on han dormit. Fonts judicials han explicat que el trasllat es va produir perquè els problemes de salut que tenen els dificultaven seguir al centre barceloní. Concretament la causa és que Montull necessita un aparell d'assistència respiratòria per dormir que difícilment podria instal·lar-se en una cel·la ordinària de la Model, una de les presons més massificades i antigues de Catalunya, ja en procés de desmantellament. En canvi, Can Brians 2 és considerada una de les presons més modernes de Catalunya, inaugurada l'1 de juliol del 2007, i té una capacitat per a 1.800 presos.

Prèviament, l'advocat de Jordi Montull, Jordi Pina, ha explicat al programa "Els matins" de TV3 que la defensa no n'havia demanat el trasllat, alhora que ja ha apuntat que el motiu del canvi podria ser la salut del seu client. En tot cas, els querellats van ser menys d'una hora al mòdul d'ingressos de La Model ja que, segons ha declarat, els familiars van rebre una trucada entre les onze i quarts de dotze de la nit de dijous per informar-los que els dos presos passarien la nit a Brians 2.

Pina ha aprofitat per explicar el recurs que presentaran davant la decisió de la jutge d'enviar els seus clients a la presó. Assegura que hi ha un defecte processal en la investigació perquè entenen que les competències del cas pertanyen al jutjat d'instrucció número 30, el del magistrat Juli Solaz. A més, neguen que hi hagi apropiació indeguda de 900.000 euros a l'empresari Manuel Valderrama en concepte d'adjudicació de l'hotel del Palau.

En tercer i últim lloc, argumenten que la presó no és necessària perquè la principal raó de la jutge per ordenar presó és evitar que destrueixin proves o que pressionin els testimonis. La defensa assegura que ni Millet ni Montull hi poden influir perquè només surten de casa per anar al despatx dels seus advocats. Pina posa com a exemple que a Montull l'han expulsat del club de tenis on es veia fa uns mesos fotografiat a la premsa jugant un partit.

L'advocat de Jordi Montull també ha anunciat que tant el seu client com Fèlix Millet no respondran cap pregunta en la compareixença que faran davant la comissió del Parlament que estudia el "cas Palau". És més, demana que no hi hagin de comparèixer.

L'hotel dels embolics

El cas pel qual van a la presó com a mesura cautelar és el projecte de construcció d'un hotel al costat del Palau. Tot arrenca amb un conveni de permuta de finques que el 2006 van firmar el conseller d'Economia, Antoni Castells; el llavors primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Casas, i l'expresident de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Fèlix Millet.

Segons aquest conveni, una finca de la Generalitat qualificada de residencial perdia aquest valor a favor de tres finques del costat del Palau -qualificades inicialment com a equipament- per permetre la construcció de l'hotel. L'acord estipulava que la Generalitat havia de ser compensada per la pèrdua de valor del seu edifici. Per la seva banda, La Salle Comtal cedia la propietat de les seves finques al Palau a canvi que aquesta institució assumís el cost d'unes obres al centre.

Millet va cedir gratuïtament les finques a un tercer, Olivia Hotels, a canvi del compromís de pagar les obres a l'escola, quantificades en 4,5 milions d'euros, la compensació a la Generalitat, de 5,5 milions d'euros, i un pagament de 3,6 milions d'euros al Palau per la intermediació.

L'operació no es va acabar perquè abans que el canvi d'usos de les finques estigués aprovat es va destapar l'escàndol del desviament de fons del Palau. La fiscalia acusa Millet i Montull de fer valer la seva posició i influència per tirar endavant l'operació simulant que el Palau n'estava al capdavant, quan en realitat ja havia cedit la propietat a una empresa privada.

La jutge ja ha citat a declarar per a la setmana que ve, en qualitat de testimonis, el conseller d'Economia, Antoni Castells, i diversos càrrecs de la Generalitat i regidors de l'Ajuntament de Barcelona, com el titular d'Urbanisme, Ramon García-Bragado.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut