Madrid

Els Estats Units haurien pressionat el PSOE i empreses espanyoles per boicotejar l'Iran

Els Estats Units haurien pressionat el govern del PSOE i algunes empreses espanyoles perquè fessin boicot a l'Iran. Les últimes filtracions de Wikileaks recullen converses de diferents ministres amb responsables d'empreses com Repsol, Iberia, Unión Fenosa, Banc Sabadell o Banc Santander. Washington pretenia que totes aquestes empreses limitessin la seva activitat econòmica a l'Iran, que és molt ric en recursos naturals com el gas i el petroli.

Actualitzat
De la dosi diària de revelacions de Wikileaks que fa públiques el diari "El País", aquest diumenge destaca que els Estats Units van obligar empreses i bancs espanyols perquè deixessin de fer negocis a l'Iran. I ho haurien aconseguit amb empreses com Repsol i els bancs Santander i Sabadell. Washington pretenia que totes aquestes empreses limitessin la seva activitat econòmica a l'Iran, que és molt ric en recursos naturals com el gas i el petroli.

Els informes recullen converses amb membres del govern, com l'exministre d'Afers Estrangers Miguel Ángel Moratinos o l'exvicepresidenta primera del govern María Teresa Fernández de la Vega, i amb directius d'empreses com Repsol, Iberia, Unión Fenosa, Banc Santander o Banc Sabadell. Un dels documents descriu una conversa de l'exministre d'Afers Exteriors Miguel Ángel Moratinos amb l'ambaixador nord-americà en què cedia a les pressions, assegurant-li que Iberia no vendria 30 avions a la companyia Iran Air.

Les pressions venien de l'ambaixada a Madrid i s'hi va sumar la Comissió del Mercat de Valors nord-americana perquè Repsol i el Banc Santander cotitzen a Wall Street. Van aconseguir que l'exsubgovernador del Banc d'Espanya José Viñals els facilités informació detallada sobre les operacions del Banc Santander i el Sabadell a l'Iran, que van acabar tancant les seves oficines a Teheran. Iberdrola o Unión Fenosa van ser algunes de les altres empreses que no es van escapar d'aquest assetjament.

Noves filtracions sobre la mort de Litvinenko

Un altre dels documents secrets destapa que Rússia seguia la pista dels assassins d'Alexandr Litvinenko, l'exagent rus mort a Londres l'any 2006, i que hauria pogut evitar que el matessin. Si no ho va fer va ser perquè el govern britànic va assegurar al Kremlin que es faria càrrec del cas i va dissuadir el govern rus d'actuar-hi.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut