3Cat estrena el documental "Sempre (im)perfectes" sobre la pressió estètica i la lluita diària contra el cos
La producció, un exemple de la vocació de servei públic de 3Cat, s'emetrà el dimarts 28 de gener, a les 22.05, a TV3, i estarà disponible a la plataforma 3Cat
El programa "Sense ficció" estrena el dimarts 28 de gener el documental "Sempre (im)perfectes", sobre la pressió estètica i la lluita diària contra el cos, un tema que preocupa de forma transversal la societat.
El documental, dirigit per la periodista de 3Cat Laia Mestre, explica com la pressió estètica afecta tota la població, però hi ha determinats cossos que reben molta més violència: els cossos grassos (grassofòbia), vells (edatisme), amb discapacitats físiques (capacitisme) o no blancs (racisme estètic) reben molt més rebuig social.
Partint del testimoni de set persones amb projecció pública, el cantant Miki Núñez, l'actriu i creadora de continguts Mara Jiménez, el músic Toni Mejías, l'atleta paralímpica Desirée Vila, l'estilista i activista antiracista Adriana Boho, l'actriu Àngels Gonyalons i la model Pino Montesdeoca, veurem com els ha afectat al llarg de la seva vida la pressió per encaixar dins dels cànons de bellesa imposats.
A Catalunya, 6 de cada 10 adolescents rebutgen el seu cos i, en alguns casos, això els porta a tenir un trastorn de la conducta alimentària. Es calcula que ara mateix hi ha 28.000 joves amb trastorn de conducta alimentària: el 90% són noies, però cada cop hi ha més nois.
Darrere de tota aquesta pressió per modificar els nostres cossos, hi ha una indústria que en treu profit. L'any passat es van fer 260.000 intervencions de cirurgia estètica, i l'edat dels primers retocs ha baixat als 20 anys.
Comptant amb les veus de persones afectades i també de persones expertes, 3Cat emetrà el documental en "prime time" amb l'objectiu d'ajudar a desafiar aquests cànons de bellesa impossibles i oferir nous referents.
La importància dels testimonis
Els testimonis que hi apareixen han estat escollits pel seu missatge positiu en la lluita contra la pressió estètica i acceptació corporal, per la seva història personal, i també perquè són persones amb projecció pública a través de la seva feina o de les xarxes socials i que poden arribar i inspirar molta gent amb el seu relat.
Al llarg dels anys, 3Cat ha tractat en diversos programes el problema de la pressió estètica, i ha posat especialment el focus en els trastorns alimentaris que afecten noies joves. Ara, amb el documental "Sempre (im)perfectes", l'equip de "Sense ficció" obre la mirada i posa sobre la taula que es tracta d'un problema transversal, i va més enllà ensenyant nous referents per acceptar-nos una mica més.
Fitxa tècnica:
Direcció: Laia Mestre Sopeña
Realització: Manoli Vargas Ferré
Producció: Hanneke van Spaandonk Kanakaki
Imatge: Elena Serra Valls
Muntatge i etalonatge: Moisès Casanovas Orce
Producció executiva: David Bassa Cabanas, Sílvia Pairó Vila
Direcció "Sense ficció": Montse Armengou Martín