3Cat rep tres Premis Ondas, per "El mar, el mur", "Col·lapse" i "Això no és Suècia"
Tres produccions de 3Cat, referent en servei públic i amb l'actualitat en el centre del relat, han recollit aquesta nit, al Gran Teatre del Liceu, els seus respectius guardons: "El mar, el mur", l'Ondas de ràdio a la millor programació especial; "Col·lapse", l'Ondas de televisió al millor contingut de proximitat, i "Això no és Suècia", l'Ondas de televisió a millor sèrie de comèdia.
Avui s'ha celebrat la gala de lliurament de premis en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, on s'ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del consell de govern de 3Cat, Àngels Ponsa, i els consellers Carme Figueras, Lluís Garriga i Gemma Ribas, així com dels directors de TV3 i Catràdio, Sígfrid Gras i Jordi Borda, la responsable de contingut de Catràdio, Laura Marín i el cap de ficció i cinema de 3Cat, Oriol Sala-Patau.
"Això no és Suècia" ofereix una mirada crítica de la criança des de l'humor, en un àcid retrat de les alegries i misèries de les parelles joves del nostre temps. La sèrie, Premi Ondas nacional de televisió en la categoria de millor sèrie de comèdia, descriu amb una lucidesa enorme les frustracions de les mares i els pares que tracten de trencar amb l'educació convencional. Les brillants interpretacions de l'elenc completen una sèrie filmada en quatre idiomes, en una ambiciosa coproducció internacional.
Aina Clotet, directora i creadora de la sèrie ha agraït "com la sèrie ha connectat amb el públic i pel boca-orella que ens continua emocionant". Clotet també ha volgut agrair a les cinc televisions públiques, entre elles 3Cat amb la representació a l'escenari de Sigfrid Gras director de TV3, que ha fet possible aquest projecte. Aina Clotet també ha esmentat en els seus agraïments als productors executius de 3Cat, Oriol Sala-Patau, cap de ficció i cinema i Conxa Orea.
La sèrie, coproducció de 3Cat, multipremiada i amb gran èxit d'audiència, és una de les grans apostes de 3Cat en l'àmbit de la ficció. Una comèdia dramàtica que narra la contradicció en la qual es troba una parella de pares joves a l'hora de protegir els seus fills dels perills de la vida.
Creada per Valentina Viso, Dani González i Aina Clotet, i codirigida per Mar Coll i Aina Clotet, la sèrie consta de 8 capítols de 40 minuts. La sèrie és producció de Nanouk Films, Funicular Films i Anagram Sweden (Suècia); està coproduïda per 3Cat, RTVE i STV en col·laboració amb NDR (Alemanya) i YLE (Finlàndia); té el suport de l'ICEC (desenvolupament i sèries) i Creative Europa MEDIA, i també té la participació de CreASGR.
"Col·lapse" demostra que també es poden fer entrevistes assossegades i de qualitat en el prime time de dissabte en una televisió pública. Per això recull el Premi Ondas nacional de televisió en la categoria de millor contingut de proximitat.
Sigfrid Gras, el director de TV3, ha explicat que "els que treballem en aquest ofici sabem que els programes de televisió normalment comencen bé, van baixant i acaben malament. El cas del "Col·lapse" i de Ricard Ustrell és tot al contrari: va començar fatal, passades unes setmanes continuava regular i passats uns mesos ja era líder i ho ha continuat sent fins ara. I no és massa habitual i només professionals com ell poden fer-ho".
Ricard Ustrell, director i presentador de "Col·lapse" ha dit que és "un reconeixement a la confiança, la que ens ha donat la direcció de TV3 i la dels espectadors. I vull dir als directius, que en veig molts aquí, que atreviu-vos a confiar en els professionals i a posar recursos a la seva disposició. Hi ha moltes fake news' que ens envolten i amb recursos s'hi pot lluitar".
"Col·lapse", una producció de 3Cat en col·laboració amb La Manchester, presentada per Ricard Ustrell, és la gran aposta d'entreteniment de la cadena de televisió pública catalana per als dissabtes a la nit. Assumeix amb ambició l'objectiu de consolidar el liderat mostrant-se com un gran aparador per on desfilen moltes cares conegudes d'àmbit local, nacional i internacional de la cultura, l'esport, l'economia, la ciència, la tecnologia i la gastronomia. Converses relaxades de tots els colors i per a tothom que vulgui escoltar altres punts de vista i altres formes d'entendre el món.
El reporterisme radiofònic i multimèdia que dona veu i posa nom a les persones que afronten l'odissea d'arribar a Europa és el que ha donat el Premi Ondas nacional de ràdio en la categoria de millor programació especial a "El mar, el mur", exaequo amb "El asesinato de Kennedy, 60 años después", d'Onda Cero.
Laura Marín, responsable de contingut de Catràdio ha agraït "en nom de tota la gent de la ràdio, de Catalunya Ràdio, que han fet seu aquest premi perquè és un projecte que representa molt bé el que és la ràdio pública". També ha destacat "la feina que han fet cinc dones, Mercè Folch, Mireia Izard, Mònica Roca i Sandra Novillo, i la fotoperiodista Anna Surinyach, que han pogut conciliar un projecte de ràdio tranquil·la, d'investigació amb l'entrega setmanal d'un "Solidaris", un altre programa que cal escoltar, i amb la cura de les seves famílies, ja que totes són mares de criatures petites".
Mercè Folch, codirectora d'"El mar, el mur" s'ha mostrat contenta "d'aquest reconeixement totalment inesperat a una temàtica incòmode, poc tractada als mitjans i que posa nom i relat als desapareguts en ruta migratòria. Hem estat dos anys investigant i sempre parlem de l'asèpsia de les estadístiques, i nosaltres en aquest projecte hem posat identitats que ens permeten conèixer les vides d'aquestes persones."
"El mar, el mur" és un projecte del programa "Solidaris", de Catalunya Ràdio, amb Mercè Folch, Mireia Izard, Mònica Roca i Sandra Novillo, i la fotoperiodista Anna Surinyach. Un treball d'investigació periodística que ha recorregut cinc països per reconstruir la història de tres embarcacions que van sortir del Marroc i del Sàhara Occidental amb destí a les costes espanyoles. Un treball de recerca periodística tan ambiciós com necessari.
La gala ha coincidit amb el dia exacte de la celebració del centenari de la ràdio a Espanya. El 14 de novembre del 1924 es va inaugurar EAJ-1 Ràdio Barcelona, la primera emissora amb llicència oficial al nostre país. Per això el premi especial de l'organització a la ràdio en el seu centenari ha volgut reconèixer la tasca realitzada pels centenars d'emissores que, per tot el país, i gràcies als seus professionals, han estat capaços de sintonitzar amb la realitat i entendre a cada moment els reptes culturals i tecnològics.
La 71a edició dels Premis Ondas reconeix l'excel·lència en el món de la comunicació i la indústria audiovisual l'any del centenari de la ràdio. Els Premis Ondas 2024 han aconseguit les 527 inscripcions, amb propostes de fins a 15 països diferents, provinents d'Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Àsia. Són, per tant, un reconeixement important per a les produccions de 3Cat, que mostren la seva vocació de servei públic i que centren una part important del seu relat en temes d'actualitat.