Dilluns, a les 23.00

"Al cor de la revolta iraniana", els vídeos dels joves que es van mobilitzar a vida o mort, al "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns, 17 de juny, a les 23.00, al 33, "60 minuts" emet "Al cor de la revolta iraniana", un documental fet a partir de centenars de vídeos verificats, publicats a les xarxes socials per joves iranians durant les mobilitzacions per la mort de Jina Mahsa Amini.

Tots els joves que apareixen en els primers minuts del documental "Al cor de la revolta iraniana" són morts. Van ser víctimes de la brutal repressió del govern de Teheran contra les mobilitzacions per la mort de Jina Mahsa Amini.

Amini va morir el 16 de setembre del 2022 mentre era sota custòdia policial, després de rebre una pallissa que la va deixar en coma. Agents de la policia de la moral iraniana l'havien detingut tres dies abans per no dur el vel correctament. El seu cas va desfermar una revolta covada durant dècades, unes protestes que van suposar el desafiament polític i social més gran per al règim en 40 anys.

Les dones van ser a l'epicentre de les mobilitzacions. Però l'esclat va ser molt transversal i, a més de reivindicar més drets i llibertats per a elles, homes i dones es van unir per exigir l'enderrocament del règim.

Segons organitzacions no governamentals, com Aministia Internacional, la repressió policial va provocar més de 500 morts, 72 dels quals, infants. Set persones van ser executades després de judicis sumaríssims. 22.000 van ser arrestades.

Un documental fet amb vídeos dels manifestants

La BBC no pot treballar a l'Iran, però durant sis mesos va recollir i verificar material gràfic, més de 100 hores de gravacions, 350 clips enregistrats i penjats a les xarxes per joves que van participar en les protestes. Amb tot aquest material, la col·laboració d'activistes exiliades i iranians que encara viuen a la república islàmica, la cadena britànica ha elaborat el documental "Al cor de la revolta iraniana".

Tres dones fan de fil conductor: Shiva Nazarahari, del Comitè de Periodistes pels Drets Humans; Awin Mostafazadeh, periodista i activista, i Zar Amir Ebrahimi, actriu i activista. Totes tres, des de l'exili.

"Dona, vida, llibertat!"

L'origen de les mobilitzacions va ser una concentració espontània davant de l'hospital on Jina Mahsa Amini agonitzava. Posteriorment, durant el seu funeral, moltes dones presents van començar a cridar: "Dona, vida, llibertat!". Les imatges d'aquesta acció es van fer virals, i el crit es va convertir en el lema d'un nou moviment. A la làpida d'Amini hi diu: "Mahsa, no has mort. T'has convertit en un símbol."

Les dones van començar a sortir al carrer i enregistraven com es treien el vel: "un acte de desafiament, una declaració política", afirma Nazarahari. Els carrers es van omplir amb milers de joves, dones i homes. Com a senyal de dol, les noies es tallaven el cabell.

"Els meus cabells han estat motiu d'anys de discriminació i repressió. Des del primer dia, el règim em va obligar a tapar-me els cabells, va prendre el control del meu cos. Ara em tallaré els cabells per recuperar el control del meu cos. Aquelles dones van ser valentes, les haurien pogut matar en qualsevol moment."

De fet, moltes van ser assassinades. Una, Nika Shakarammi, només tenia 16 anys i participava activament en les protestes. El documental recull el testimoni de la mare, la Nasrin.

El llargmetratge personalitza en diversos casos l'horror d'aquelles setmanes a l'Iran i els mostra amb les imatges que les mateixes víctimes o algun testimoni van enregistrar i fer circular. Com el vídeo de Pourya Alipour, a qui van apallissar, atropellar amb una moto i disparar un tret. Va sobreviure. Qui no ho va poder explicar van ser Shirin Alizadeh, de 35 anys, que va rebre un tret al cap quan era dins d'un cotxe gravant imatges d'aldarulls. O Sarina Esmailzadeh, una youtuber de 16 anys molt crítica amb el règim a qui, segons testimonis, la policia va matar a cops de porra.

El règim s'enroca

Les imatges recollides en el documental són dures, algunes molt explícites. També ho són els testimonis dels que van sobreviure a la repressió policial.

Les protestes van anar perdent intensitat. La represàlia de l'estat no es va aturar. Les dues periodistes que van fer públiques la imatge de Jina Mahsa Amini en coma van ser condemnades a 12 i 13 anys de presó. Al gener van sortir en llibertat provisional, però les van tornar a denunciar per no dur el hijab. Moltes dones continuen desafiant el règim sortint al carrer sense tapar-se els cabells. El govern de Khamenei, lluny d'escoltar la veu de les dones, intensifica el que defensors dels drets humans anomenen "apartheid de gènere" i ha aprovat una llei que endureix les penes per a les dones que no duguin el vel.

Fitxa tècnica

"Al cor de la revolta iraniana" és un documental de la BBC filmat, produït i dirigit per Majed Neisi.

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut