La proteïna de soja, un pilar de la dieta vegana ("Cada vegada més vegans" )
diumenge, a les 22.05

"Cada vegada més vegans", l'opció del veganisme, a "30 minuts"

El diumenge 26 de febrer, a les 22.05, el programa "30 minuts" de TV3 estrena la producció pròpia "Cada vegada més vegans", un treball de Tana Collados i Víctor Díaz. Un reportatge que gira al voltant del món dels vegans, saber allò que els ha portat a prendre aquesta opció alimentària, però també l'opinió dels seus contraris, gent que defensa la vigència de la proteïna animal.

"Ara està de moda i fins i tot queda bé dir que ets vegà", diu un fabricant de calçat vegà. En efecte, se sent a parlar de veganisme arreu, productes alimentaris i d'altres que no es mengen però que especifiquen que no contenen res d'origen animal, botigues especialitzades, menjar per emportar, "xarcuteries" amb productes vegetals... 

Però, quines xifres avalen aquesta afirmació? N'hi ha tants, de vegans? 

El veganisme en essència es basa en el rebuig de qualsevol ingredient d'origen animal, especialment en l'alimentació. S'hi pot arribar per preocupacions i sensibilitats diverses, d'entre les quals l'ètica animalista, aquella que rebutja qualsevol ús i abús dels animals. No n'és l'única raó, però sembla que és la que té més pes. 

El reportatge del "30 minuts" s'ha volgut acostar al món vegà per saber què ha portat a prendre aquesta opció de vida als seus protagonistes. S'anirà al restaurant vegà del Pep i la Laura, al cor d'una població que presumeix dels seus productes càrnics, Camprodon. I amb ells es visitarà un "santuari" d'animals salvats de l'escorxador.  

Les alternatives alimentàries amb proteïnes vegetals  

Les botigues van plenes de preparacions que són un engany visual per simular, amb aliments vegetals, formes que ens recorden el mateix producte d'origen animal. Quina oportunitat de negoci hi ha vist la indústria? Moltes start-ups s'han llançat els últims anys a crear productes vegetals alternatius, amb aspecte i gust de vedella, de pollastre, de formatge... o de peix. Es visita la Fundació Alícia, que està investigant com aconseguir un "formatge" totalment vegetal, per encàrrec d'una molt jove empresa alemanya.  Paradoxalment, i amb molta inversió, grans indústries càrniques han posat un braç en el món de la proteïna alternativa vegetal. També són empreses que han vist en la carn de laboratori una opció de futur. Carn sense sacrifici animal que semblava ciència-ficció fa poc i que està cada cop més a prop d'arribar amb normalitat al consumidor.  

En el fons del debat hi ha la preocupació per com s'alimentarà una població que es preveu que arribi al 2050 als 10.000 milions d'habitants.  

Amb aquell horitzó, s'ha volgut saber què n'opina una de les científiques espanyoles que assessora l'ONU en el canvi climàtic, Marta G. Rivera.  

Mentrestant, què en pensen els ramaders que, gràcies al seu bestiar, impedeixen que se segueixi buidant el món rural? S'ha volgut saber l'opinió de l'Imma, una veterinària rural que atén vaques en ramaderia intensiva. Amb ella es visitarà també l'explotació ramadera on va néixer, que ara està a càrrec de la Marina, la seva germana. Ella ha aconseguit fer rendible l'explotació amb el seu formatge, entre d'altres productes; aquest sí, de llet de vaca. 

Finalment, mentre els escenaris de futur es dibuixen, se sabrà que recomana una de les nutricionistes més prestigioses del país, Elena Roura. 

 

Un reportatge de: Tana Collados i Víctor Díaz 

Imatge i Muntatge: Òscar Roger 

Producció: Cristina Rivas 

 

#VegansTV3 

 

Anar al contingut