
"Crims", un fenomen d'èxit en tots els formats
"Crims" és tot un èxit en tot els formats. Les dades ho diuen tot: 204.000 oients en directe a la ràdio; 3,6 milions d'espectadors en els 33 capítols televisius i, 44 milions de reproduccions dels programes de ràdio i televisió, juntament amb els llibres publicats a la llista dels més llegit i una exposició al Palau Robert que ja ha arribat a les 140.000 visites.
El dilluns 20 de març, a les 22.05, a més, "Crims" torna a TV3 amb nous capítols per posar més llum a la foscor. El primer capítol serà el cas de "Marina Ruiz".
Avui, a la sala Cotxeres del Palau Robert, s'ha fet la xerrada que portava per títol "'Crims', un fenomen d'èxit en tots els formats" en què s'ha comptat com a ponents amb Santi Faro, director de l'Àrea Creativa i de Continguts de Catalunya Ràdio; Guille Cascante, director de Goroka i Anna Punsí, directora de continguts de True Crime Factory. Juanjo Sánchez, documentalista de l'exposició de "Crims" i Carles Ortet, comissari de l'exposició de "Crims", han estat els moderadors.
La bona acollida de "Crims", en qualsevol dels seus formats, va dur a la productora Zoopa i al Palau Robert a proposar la creació d'una exposició immersiva que permetés als seguidors del programa i a la resta del públic conèixer de prop com treballa l'equip.
Juanjo Sánchez, documentalista de l'exposició de "Crims", que ha anunciat que s'havia arribat als 140.000 visitants i que era l'exposició, de llarg, més concorreguda de totes les fetes al Palau Robert, ha obert l'acte definint "Crims" com un "fenomen de tot. Un fenomen que ha marxat dels formats de TV3 i Catalunya Ràdio per convertir-se en patrimoni de la gent que el segueix. D'aquí l'èxit d'aquesta exposició, ja que els ha permès comentar, tocar i formar-hi part."
"Crims" va néixer a Catalunya Ràdio de la mà i la veu de Carles Porta l'any 2018 amb l'emissió d'un capítol cada setmana. És una producció de la CCMA que compta amb un equip de guionistes de Catalunya Ràdio i True Crime Factory. Des de llavors, les xifres d'audiència i descàrregues no ha parat de créixer. I aquesta temporada es tancarà amb més de 190 episodis emesos.
La primera llavor de "Crims" està en les "Històries de mitja tarda" que dins d'"Estat de Gràcia" feia Carles Porta. La segona llavor en el naixement de "Crims", va ser el podcast "Tor, tretze cases i tres morts", la primera sèrie de no-ficció de Catalunya Ràdio.
"El risc i la veritable aposta va ser decidir el format", ha explicat Santi Faro, director de l'Àrea Creativa i de Continguts de Catalunya Ràdio. "Aquell va ser el moment valent on la CCMA va demostrar el seu paper pioner quan es decideix pel format podcast amb el risc que comportava. Era optar per posar uns bons continguts en un format que era nou i que no havia provat."
El podcast de "Tor" va permetre desenvolupar els continguts d'una manera més creativa. El punt de dramatització en format ràdio va ser molt arriscat, però va ser del tot encertat. La gent s'hi enganxava. I "aquella valentia va tenir el seu premi", ha remarcat Santi Faro. "Quan el producte és sòlid és igual en el canal de reproducció que li donis", acabarà sent un èxit".
Es va fer el salt a TV3 l'any 2020 amb la primera temporada i capítols molt recordats com Brito i Picatoste. És un treball conjunt de la productora True Crime Factory, dirigida per Carles Porta i Goroka, la productora que encapçala Guille Cascante. Un dels programes més exitosos va ser la sèrie del Crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona emesa la tardor de l'any 2021 i que després ha tingut molta repercussió a la plataforma Movistar+. El podcast de "Crims" va acabar guanyant el Premi Ondas 2021 al millor programa de ràdio.
"Després de Tort vaig trucar al Carles Porta," explica Guille Cascante, director de Goroka. "Hem de fer un Tort cada setmana. Agafar el concepte del que s'ha fet, amb aquell detall i carinyo, amb una postproducció acurada i fer-ne un cada setmana. Volíem un "Fargo", un "Wild Wild Country", aquells productes true crime de les plataformes. I en aquest sentit TV3 va ser molt valenta. Podria haver sortit malament, podríem haver matat a l'estrella de la ràdio. Però es va emetre el primer capítol i va fer un 23% de quota i el segon, un 26%."
"L'exposició ha trencat la quarta paret. Ha permès venir a la gent que ja se senten part de la comunitat "Crims". El programa és patrimoni dels catalans", ha dit Carles Ortet, comissari de l'exposició de Crims'".
"Carles Porta s'ha convertit en una icona pop", ha sentenciat Anna Punsí, directora de continguts de True Crime Factory. "Si ell no fos un bon narrador, no s'hagués aconseguit tot això. Té un rigor i una visió increïble, a més d'un lideratge indiscutible, que ens encomana a tots".
Anna Punsí també ha explicat com s'escullen els casos: que hi hagi una certa representació territorial de manera que la gent s'hi senti implicada, casos propers i on hi hagi una representació policial.
"En resum, no deixa de ser investigar un temps, una manera de fer, una societat. S'explica com es matava en una certa època", ha comentat Punsí. "I no és només entreteniment, es treure casos a la llum. Explicar històries en primera persona ja sigui una mare, la fiscalia o la policia. També és narrar amb honestedat i rigor, mirant d'acompanyar les famílies. No es busca resoldre casos, encara que hi ha famílies que ens ho demanen i, en alguns casos, s'ha pogut ajudar i n'estem orgullosos."
I el treball per portar els casos a l'espectador es basa en les tres R: respecte, rigor i ritme narratiu. Un true crime que fuig del "grogisme" i de la morbositat, que busca un equilibri entre la llibertat d'explicar i la confiança que mostren les famílies de què es tractarà el seu cas amb respecte.
En paral·lel a l'emissió dels capítols de ràdio i tele, "Crims" també s'ha traslladat a la literatura amb la publicació de fins a tres volums de la Col·lecció Crims amb Carles Porta, editats per La Campana. Són "Tot el que llegireu és real", "Llum a la foscor" i "La Noia de Portbou". El 13 d'abril sortirà publicat un nou volum de la col·lecció que es titula "Pecats capitals".
Les xifres al voltant de "Crims" marquen el fenomen que és. Cinc temporades televisives. La primera temporada amb una mitjana de 458.000 espectadors i un 18,2% i l'última amb mitjana 619.000 espectadors i un 28% de quota. Mai han baixat les dades. Pel que fa al consum digital, sumant plataformes pròpies amb les externes, s'arriba a 19 milions de reproduccions de vídeo.
Les dades del podcast, entre plataformes pròpies més les externes, arriben als 25 milions de reproduccions d'àudio. Un èxit sense precedent, segons ha explicat Santi Faro.
I això se li suma la mitjana de 1000 persones per dia que han visitat l'exposició, que són unes 35.000 cada mes i que l'han fet arribat fins a aquest total de 140.000. L'exposició, que ja s'ha prorrogat un cop, acaba el 10 d'abril.
"'Crims' s'ha convertit en un calidoscopi", ha comentat Carles Ortet. "Cada nou mitjà aporta un nou cristall que es complementa amb els altres i amplia la visió que en tenim".
Després, a preguntes del públic i de la premsa s'han explicat algunes anècdotes com gent que havia après català veient "Crims" i l'adoració que sembla tenir tothom per Carles Porta.
El dilluns 20 de març, a les 22.05, a més, "Crims" torna a TV3 amb nous capítols per posar més llum a la foscor. Seran 6 nous capítols, que inclouran 4 casos (un dels casos es desenvoluparà durant tres setmanes) i amb alguna novetat. En un dels capítols Carles Porta sortirà de l'estudi de ràdio des d'on presenta els casos i parlarà amb profunditat amb la dona d'un dels protagonistes. O un altre, per preservar la identitat d'una persona clau, s'utilitzaran il·lustracions d'Oriol Malet.