El disc i el llibre obren el camí solidari cap a La Marató

La presentació ha aplegat una àmplia representació dels músics i autors que han participat en el disc i el llibre de La Marató.

El 17 de desembre se celebra la 26a edició de La Marató de TV3, dedicada a un grup de malalties que causen una de cada tres morts al món i que, segons els experts, es convertiran en un greu problema de salut pública. Com cada any, artistes i autors es posen al servei d'aquesta causa i participen en el disc i el llibre de La Marató, un petit miracle i una caixa plena de sorpreses.

Aquest matí, en roda de premsa, s'han explicat els detalls de tots dos projectes, el disc i el llibre de La Marató. En la presentació hi havia Vicent Sanchis, director de TV3; Glòria Gasch, directora editorial de Columna; Àngel Lacalle, director d'"El disc de La Marató" i coordinador d'"El llibre de La Marató"; Sílvia Soler, una de les autores del llibre, i Xavi de la Iglesia i Vassil Lambrinov, de Blaumut, un dels grups intèrprets del disc.

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha obert la presentació parlant d'aquests "dos objectes que cada any es converteixen en best-sellers, supervendes, se'n parla moltíssim i sempre són tan esperats com el Nadal. També són especials per la causa que els engloba, que és La Marató, que fa que cada any milers de persones en aquest país es posin a treballar, a combatre, a riure, a patir i a gaudir per causes solidàries que valen moltíssim la pena".

En aquest sentit Sanchis ha volgut recordar la cita de La Marató, el 17 de desembre,  i que els donatius es poden fer durant tot a l'any a través d'internet i dispositius mòbils a tv3.cat/marato, als caixers automàtics de CaixaBank o per transferència bancària, perquè "una vegada més s'aconsegueixi aquell rècord que acostumem a fer i que sigui, com cada any, en benefici de moltes persones".

El llibre de La Marató

Des del 8 de novembre ja és a les llibreries la desena edició d'"El llibre de La Marató", al preu de 10 euros. Publicat per Columna, té una tirada de 12.000 exemplars i també està disponible en digital i audiollibre. "10 anys, 10 històries, 10 autors" que, segons el director de TV3, Vicent Sanchis, és "un recull d'històries, una caixa de sorpreses on algunes t'arriben al cor, d'altres et sorprenen per la seva audàcia o per la manera que estan escrites".

"La Marató sempre ha format part de les nostres vides. A casa meva el Nadal sempre comença amb aquest dia, enganxats a la tele, emocionant-nos amb els testimonis i esperant amb entusiasme aquell marcador final. Per això poder contribuir com a editora és doblement gratificant", ha explicat Glòria Gasch, directora editorial de Columna. "Aquest any són deu autors que simbolitzen amb el seu talent els 10 anys d'aquest projecte que es va iniciar des del segell del Grup 62. Cal destacar el gran valor literari de cada un dels relats i estic segura que, sense saber el nom de l'autor, es podria endevinar de qui és cada un ja que concentren la seva essència, el seu estil i caràcter únic. Remouen, et fan commoure, et fan reflexionar, t'aturen i et fan pensar en una situació imaginada que et sacseja. Diuen que llegir és entrar en un simulador de la vida. Produeix la màgia de com veuen els altres les coses i les conseqüències de les teves accions, i això et fa millor persona. En aquest llibre alguns ens parlen de les malalties infeccioses que ataquen el cos i altres que ens malmeten l'ànima. Però totes amb un tret comú, arriben al cor amb l'esperança de trobar el camí de la curació. Gràcies per deixar-nos posar el nostre granet de sorra en aquesta gran cadena de solidaritat que és La Marató."

Víctor Amela, Marc Artigau i Queralt, Jenn Díaz, Martí Gironell, Helena Garcia Melero, Pilar Rahola, Gemma Ruiz, Care Santos, Sílvia Soler i Albert Villaró han cedit, de manera desinteressada, els seus relats, les seves paraules, i Antònia Arrom hi ha posat les il·lustracions.

"Jo també crec que La Marató s'ha convertit en una tradició nadalenca més. A casa meva fem l'arbre aquest dia", ha explicat, en representació dels autors d'"El llibre de La Marató" Sílvia Soler, autora del conte "La lloba". "El llibre, a més de comprar-lo, s'ha de llegir. Entenc que el gest de solidaritat és comprar, però val molt la pena llegir-lo. Com val la pena escoltar el disc", ha afegit. Sílvia Soler és la segona vegada que participa en el llibre de La Marató, va fer-ho per primera vegada en l'edició dedicada a les malalties mentals. "Quan m'ho van tornar a proposar no vaig dubtar, perquè és una gran oportunitat d'aportar alguna cosa a la societat que ens envolta i perquè en la llista d'autors hi ha molts amics i m'agrada compartir amb ells aquest petit espai. També és cert que l'escriptor és una ànima lliure i quan et proposen un tema cadascú fa una mica el que vol. En el meu cas vaig voler parlar d'aquest sentiment, aquesta sensació que tots hem tingut algun cop que la vida dels altres és millor que la nostra. Fixar-te en un balcó, veure un llum i imaginar que allà hi viu algú que és més feliç que tu. I cadascú té les seves misèries. Quan desitgem la vida dels altres pequem d'enveja i és molt difícil lliurar-te'n un cop t'ha infectat."

El disc de La Marató

La tretzena edició d'"El disc de La Marató" es posarà a la venda el diumenge 3 de desembre, al preu de 10 euros, amb tots els diaris d'àmbit català i amb una tirada de 200.000 còpies. Aquell mateix dia també es podrà comprar en digital a iTunes i està disponible en precompra a partir d'avui mateix.

Vicent Sanchis ha descrit el procés de la tria de cançons i el fet que lliguin d'alguna manera no del tot evident amb el tema de La Marató com "un petit miracle ja que  reuneix un grup de cançons que aconsegueix expressar una sèrie de sentiments, amb autors novells i velles glòries que mai no seran del tot velles. I encara més miracle  perquè, sabent com costa vendre discos, ‘El disc de La Marató', gràcies a la solidaritat i la generositat de la gent i dels diaris que hi col·laboren, aconsegueix cada any rècords de vendes a nivell català, espanyol, europeu i a tot el món".

Després ha estat el torn del director d'aquest projecte musical, Àngel Lacalle: "Quan les coses estan fotudes acabem pensant: sempre ens queda la música. Enfrontar-se a una malaltia no és qüestió només d'heroïcitat i reptes, és tornar a aprendre a viure, i en aquest aprendre a viure la música hi té un gran valor: es converteix en una eina per transmetre el virus de les emocions i de la vida. I aquest any amb el disc es volia donar una recepta, un tractament de vida que passa per 19 cançons, 19 històries i 33 artistes, i que busca que tothom se senti identificat i tothom tingui la seva cançó."

Pastora Soler, David DeMaría, Blaumut, Love of Lesbian, The Sey Sister, Buhos o India Martínez són alguns dels artistes que hi participen aquest any. Un disc que ha buscat fer coses diferents. Reuneix per primera vegada 19 cançons que són 19 "oldies", èxits. Per primera vegada totes les cançons (menys dues que originalment ja ho són) han estat adaptades al català. Onze artistes canten per primer cop en català.

Hi ha un popurri de tres boleros i un cha-cha-cha. S'ha posat en mans d'una dona un tema polèmic com és el reggaeton. S'han atrevit amb la lírica, però també s'hi troben ritmes com el swing, gospel, disco... Amb autors tan diversos com Txarango, Sau i Juan Magan o europeus i americans contemporanis com Shaw Mendes, Light House Family, Family of the Year o Zucchero, que contrasten amb clàssics com Jimmy Cliff, Jonh Miles, The Cure, Leo Sayer, Moody Blues o Giacomo Puccini amb l'ària "Nessun Dorma" de l'òpera "Turandot".

Xavi de la Iglesia i Vassil Lambrinov, de Blaumut, han parlat en nom dels artistes del disc. Per Vassil Lambrinov participar el disc "és un regal, ja que gràcies a La Marató podem aportar alguna cosa. Suposa l'oportunitat de fer una cosa que després pot ajudar algú, o com a mínim, acompanyar-lo". Xavi de la Iglesia ha afegit: "Poder ajudar, a més, fent una cosa que ens agrada és impagable. La Marató ja forma part del nostre ADN."

Durant l'acte s'han llegit fragments d'algunes de les històries d'"El llibre de La Marató", com "Myriam" de Gemma Ruiz o "En Robert" d'Helena Garcia Melero. Els assistents també han gaudit d'un tast del "making of" d'"El disc de La Marató", que es podrà veure l'última setmana de novembre a TV3, i l'actuació, en directe, de Sara Terraza, Wom i Funkystep & The Sey Sisters interpretant el tema "Els rius del món".

tv3.cat/marato

facebook.com/lamarato

twitter.com/la_marato

Anar al contingut