
Els orígens i la història del Casal dels Infants del Raval, a "Signes dels temps"
Diumenge, a les 10.50, "Signes dels temps", presentat i dirigit per Montserrat Esteve, entrevista Enric Canet, capellà i escolapi, i membre de l'equip directiu del Casal dels Infants del Raval. Canet és tot un referent al Raval, on fa 30 anys que treballa. Ha escrit el llibre "El cel té pigues", de Pol·len Edicions, i ens parla de la situació dels infants del Casal des dels inicis fins avui
"Els nens i nenes no podien alçar la mirada", en un barri històricament estigmatitzat. "A les primeres colònies que es van fer, l'Angelito, va agafar la mà d'una monitora i li va dir: El cel té pigues'. Era el primer cop que veia les estrelles". I aquesta frase espontània del cor d'un nen continua incentivant l'equip educatiu i de voluntaris del Casal dels Infants del Raval, per lluitar i crear oportunitats per a les criatures.
Enric Canet, també educador i biòleg, va ser professor dels Escolapis i va arribar al Casal l'any 1992. Canet reivindica que el Casal dels Infants va néixer el 1978 i no el 1983, com diu la versió oficial. S'ha documentat en una recerca per a la tesi doctoral que prepara sobre el Casal, tot fent un exercici de memòria històrica.
Als inicis, la majoria d'infants no anaven a escola
Al principi el Casal es va dir "Casal dels Infants del Districte Cinquè", popularment conegut com a "barri xino". El nom del Raval encara no existia. Segons Canet "en aquella època la majoria dels infants no anaven a escola i passaven tot el dia al carrer. Moltes cases no tenien aigua corrent ni cisternes i les situacions familiars no eren les òptimes" També explica, que "el Casal es va crear per iniciativa de Pitu Cunillera, activista i sabater del barri, "que volia que durant el dia els infants tinguessin una casa on anar i aprenguessin un ofici". Hi van col·laborar un grup de joves universitaris de la zona alta de Barcelona, concretament dels jesuïtes de Sant Ignasi i del Sagrat Cor de Sarrià.
La Maria José, una nena dels inicis del Casal
La María José García és una de les primeres nenes que a finals dels anys setanta van anar al Casal. "Tràfic de drogues, prostitució, maltractaments, abusos sexuals etc.., tot això ho veia quan era petita. Les mares d'alguns amics exercien la prostitució. Jo les veia en un bar de cites i les saludava. I anava a casa d'un amic i veia com el pare estava passant droga. Semblava una cosa normal i no ho era. També diu que ella no va caure en la droga, però que de la seva generació queda poca gent viva. "Per mi el Casal va ser un oasi, vam fer coses màgiques", explica la Maria José.
El programa també parla de la situació actual dels nens i nenes al barri del Raval. Un de cada tres infants és pobre. Canet diu que al Casal es treballa en connexió amb els serveis socials, la família i l'escola. Ofereixen centres maternoinfantils, on els infants s'inscriuen des que són nadons. I també disposen de Centres Oberts per a infants en situació de risc fins als 16 anys. I treballen en reforç escolar i en projectes d'inserció laboral amb joves, molts dels quals van arribar com a menors no acompanyats.
Tchacka Doumbia, monitor del Casal
Amb 16 anys, el jove Tchacka Doumbia, va venir de Mali i va viure al carrer. Ara és monitor del Casal d'Infants. "Un amic em va recomanar el Casal i m'ha anat molt bé. M'ha tret la nostàlgia que sentia per la meva família biològica, i m'han ajudat en la formació. Ara soc monitor del Casal i em continuo formant" diu Doumbia.
El Casal s'ha obert, també, en altres barris de la perifèria de Catalunya. Un model educatiu de referència que s'ha replicat a Badalona, Besòs-la Mina, Salt i Santa Coloma de Gramenet.
El programa
"Signes dels temps" és un dels programes més veterans de TV3, amb 37 anys d'emissió. Dirigit i presentat per Montserrat Esteve, amb Agustí Vila a la realització, Imma Segarra a la producció, Joan Grané d'ajudant de realització, Sílvia Rodríguez a la producció, Eulàlia Tort a la redacció i Àngels Serres a la documentació.
El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i posa en valor el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions.