"Gent normal", guanyador del Premi Ondas del pòdcast
El programa de Catràdio "Gent normal", d'Adam Martín, recollirà aquest mes de juny, en una gala a Madrid, el Premi Ondas Globals de Podcast, en la categoria de Millor pòdcast
La tercera edició dels Premis Ondas Globals de Podcast ha premiat "Gent normal" amb l'Ondas a millor pòdcast en una llengua cooficial de l'Estat durant el 2023.
El director de Catalunya Ràdio, en declaracions a "La Tarda de Catalunya Ràdio" ha destacat que aquest premi és una mostra més d'un "servei públic competitiu. És el tercer Ondas que s'aconsegueix en molt poc temps ja que Gent normal' se suma als premiats Crims' i El Búnquer'. Contingut en català d'ampli abast i innovador".
Adam Martí ha explicat que: "jo faig les coses en aquesta professió per aprendre, per saber-ne més. I en sé poc d'això i vull saber-ne més, parlar amb persones que tenen un trastorn mental, amb psiquiatres, amb psicòlegs... i és que l'estigma és molt pitjor que la malaltia en si mateixa"
"Gent normal" és un programa ambiciós, és anar més enllà de posar uns testimonis que expliquen el que els passa. "És fer un anàlisi de tot el que hi ha al voltant del trastorn mental, que és quasi més important que el trastorn en si mateix", ha continuat Martín que ha volgut agrair a totes aquestes persones que s'han obert al programa per explicar el que els passa. L'ha descrit com "un projecte diferent i un repte que suposa un vertigen especial ja que s'ha de parlar des del respecte, a més de mantenir l'interès".
Santi Faro, director de l'Àrea Creativa de Continguts a demanda i Culturals, ha destacat que el que és important en aquesta mena de projectes és "la il·lusió als ulls del que ho proposa combinada amb l'experiència i el bagatge professional i la qualitat en altres projectes". En aquest cas concret Adam Martí va ser el primer en tenir un podcast "Sans i estalvis" d'emissió regular que ja és de servei públic i després va fer "Historial clínic". I en el cas concret de "Gent normal" s'ha aconseguit "que les persones parlin de qüestions de les que no s'han parlat i fer-ho en un entorn de confiança i de solvència que és una garantia que ofereix l'Adam, la ràdio i aquests mitjans públics, que fem les coses bé".
"Els trastorns mentals sempre m'han ocupat i preocupat i per ajudar a entendre'ls vaig presentar un projecte molt ambiciós: 'Gent normal'". El periodista Adam Martín [@adammartinsk] explica l'origen del pòdcast que acaba de rebre el premi Ondas pic.twitter.com/meLA8hfnca
Catalunya Ràdio (@CatalunyaRadio) April 10, 2024
Els premis de PRISA Àudio i la Cadena SER van seleccionar també "Extrema Catalunya", de Jordi Borràs, en la mateixa categoria. En total, dues produccions en català que tracten en profunditat algunes de les màximes preocupacions dels darrers anys entre la ciutadania: la salut mental i l'auge de l'extrema dreta.
"Gent normal", a 3Cat
"Gent normal" és un podcast escrit i dirigit per Adam Martín i amb producció d'Esther Carmona que explora la relació que tenim com a societat amb la malaltia mental. Es tracta de vuit capítols dedicats a diferents trastorns i patologies mentals. Hi participen alguns dels psiquiatres i psicòlegs amb més prestigi del país, associacions i activistes de la salut mental, centres especialitzats i hospitals com l'Hospital Universitari de Bellvitge, l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital Sant Joan de Déu o l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida. Sobretot, és un espai en què els mateixos malalts expliquen les seves històries, les seves pors i les seves esperances que s'acabi l'estigma per poder recuperar el seu lloc a la societat.
Capítol 1: TOC: com conviure amb un dels trastorns mentals més incapacitants?
Capítol 2: Autolesions i adolescents: generació de vidre o una societat que els emmalalteix?
Capítol 3: TDAH: com concentrar-se quan el teu cervell no et deixa?
Capítol 4: Trastorn bipolar: quan sentir-se molt bé és un senyal d'alarma.
Capítol 5: Trastorns de la conducta alimentària: quan el cervell t'obliga a odiar-te.
Capítol 6: Biaix de gènere: quan ser dona és un factor de risc per tenir una malaltia mental.
Capítol 7: Addició al joc: quan la diversió es torna condemna.
Capítol 8: Història de la bogeria: quan l'estigma és molt pitjor que la malaltia.
#GentNormalCatRàdio