
"Injecció letal", diumenge 12 de juliol, a "30 minuts"
El Tribunal Suprem dels EUA certifica la injecció letal amb el fàrmac midazolam, inclòs en un còctel que tortura els executats, segons denuncien familiars, associacions i testimonis. "Injecció letal", el reportatge que emet "30 minuts" diumenge, a partir de les 21.55, és una producció francesa de Pierre Monegir i Mahias Barrois, entra a fons en la qüestió.
El Tribunal Suprem dels Estats Units va confirmar la setmana passada que les presons nord-americanes poden continuar fent servir el fàrmac midazolam per executar, amb la injecció letal, els condemnats a mort. Cinc jutges contra quatre han determinat, contràriament a l'opinió d'experts, que no està provat del tot que aquesta substància està en l'origen d'unes execucions que s'han convertit en autèntiques sessions de tortura.
És un nou episodi de la batalla dels activistes contraris a la pena de mort contra un nou còctel que inclou el midazolam i que, efectivament, causa als executats un enorme sofriment, segons els familiars de les víctimes, els seus advocats i altres testimonis directes de les execucions. És el resultat de la negativa dels laboratoris europeus a continuar subministrant les substàncies clàssiques, fabricades amb un altre objectiu, que feia servir el servei penitenciari nord-americà per aplicar la injecció letal. Per als activistes contra la pena capital, a la crueltat de la pena de mort s'hi suma ara la tortura.
"Injecció letal", una producció francesa de Pierre Monegir i Mahias Barrois, entra a fons en la qüestió. Miguel Paredes, un reclús a punt de ser executat, viu l'angoixa de la possible tortura afegida a la de l'execució: "Els tipus de fàrmacs que es fan servir aquí a Texas et causen una mena de sobredosi. Diuen que te n'injecten prou per matar-te. En l'ordre d'execució no hi diu la dosi. Diu "la quantitat suficient per provocar la mort", però hi ha un gran risc que no surti bé. I, si ets allà, estirat, paralitzat, però conscient mentre t'esclata el cor, no ha de ser gens agradable".
Els noms de Dennis McGuire, Clayton Lockett, Joseph Wood i Rommel Broom pertanyen a la tenebrosa llista dels condemnats a mort que han sofert la tortura prèvia a la mort. Venes perforades, anestèsies que no fan efecte, fins a dues hores d'agonia per a uns condemnats asfixiats, que criden de dolor... Gran part de la societat civil nord-americana ha mostrat la seva indignació, inclòs el mateix president Barack Obama. Però la maquinària de matar continua.
Als Estats Units es feia servir el pentobarbital per a la injecció letal. Però només es fabrica a Europa. I era Dinamarca el principal proveïdor dels Estats Units. El laboratori danès Lundbeck assegura que "mai va saber que el seu producte es feia servir per a les execucions". Va ser una campanya de l'ONG Reprieve que va posar al descobert l'afer. I ara, sense subministraments de pentobarbital, les presons nord-americanes han d'improvisar uns nous còctels letals. Però hi ha tràfic il·legal de pentobarbital?
Un reportatge de: Pierre Monegier, Mathias Barrois, Lou Krikorian i Emmanuel Lejeune.
Una producció de: France 2.
http://www.tv3.cat/videos/5537016
Sant Joan Despí, 10 de juliol del 2015