Manifest unitari per commemorar el 25 de novembre, el dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
Manifest unitari per commemorar el 25 de novembre, el dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

La CCMA s'adhereix al manifest unitari per a l'eliminació de la violència envers les dones

El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha acordat avui l'adhesió de l'ens públic al Manifest unitari per commemorar el 25 de novembre el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. El contingut d'aquest manifest, redactat per la periodista de TV3 Ariadna Oltra, està consensuat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions i les entitats municipalistes.

El manifest remarca que la lluita contra la violència masclista no només s'ha de fer visible aquest dia, sinó durant tot l'any. També fa palès que les dades són alarmants i que és la societat sencera qui ha de fer possible erradicar tot tipus de violència: les violacions, les agressions sexuals, l'assetjament, el tràfic i l'explotació de dones. La societat necessita més conscienciació, prevenció, recursos i professionals perquè "tenim el dret de ser nenes i dones lliures".

En aquest sentit, el paper que correspon als mitjans de la CCMA és el de vetllar per la igualtat entre homes i dones i reflectir-la en els continguts, en la projecció pública de tota la seva programació, així com en la seva representació institucional.

El juliol de 1981 es va declarar el 25 de novembre com a Dia Internacional contra la Violència de Gènere, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). Es va triar aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Minerva, Patria i María Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, el 25 de novembre de 1960, mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela (Dedé) Miraval és l'única germana que va sobreviure, i va morir el 2014 a Bèlgica, quan tenia 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Anar al contingut