La nova estratègia digital de la CCMA duplica el consum de vídeo a les xarxes, arribant als 94 milions de visualitzacions cada mes a YouTube, Instagram i TikTok

La CCMA aposta per crear nous continguts nadius en xarxes socials que generin comunitats, amb una atenció especial als més joves, i per una nova plataforma d'accés universal amb continguts a demanda i digital-first. Les plataformes pròpies de la CCMA sumen prop de 17 milions mensuals de reproduccions. Les reproduccions de vídeo han augmentat un 23% respecte a l'inici de la temporada i les d'àudio, un 20% en plataformes externes com Spotify o Apple Podcast. El nou SX3 incrementa un 82% les reproduccions respecte a la temporada anterior i arriba als 2,4 milions de visualitzacions cada mes. Els usuaris de l'aplicació infantil creixen un 170% respecte al setembre passat. Les xarxes socials de la CCMA guanyen cada mes prop de 90.000 nous seguidors i l'estratègia d'aposta clara pel contingut de vídeo permet créixer un 99% a TikTok.

La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, ha comparegut a petició pròpia al Parlament de Catalunya, acompanyada per la directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de la CCMA, Cristina Villà, per explicar les claus de la nova estratègia digital i de generació de comunitats per posicionar el català a l'entorn digital i entre els joves.

"Ser referents en l'àmbit digital, igual que ja ho som en l'àmbit televisiu i radiofònic, és el gran repte de la nova CCMA", en la línia del que ja va avançar el Pla Estratègic que la Corporació pública està implantant per marcar la reconversió de tota l'organització per afrontar els reptes de present i de futur, ha explicat Romà.

La CCMA està desplegant una aposta ferma per generar comunitats i fidelitzar-les, i arribar al públic jove, sobre el qual "és fonamental posar el focus", ha remarcat la presidenta.  

   Aquesta nova estratègia digital ja ha començat a donat bons resultats i creixements sostinguts d'audiència a l'entorn digital aquesta temporada: 2,7 milions de dispositius o usuaris únics, que és un 8% més que ara fa un any; més de 13 milions de reproduccions de vídeo a l'abril i 3,7 milions de reproduccions d'àudio, i un creixement del 82% del nou SX3 des del seu llançament, que passa d'1,3 milions de reproduccions al setembre a 2,4 milions a l'abril.

La presidenta ha detallat el creixement destacat del consum audiovisual també a les plataformes externes: "Cada mes s'acumulen 94 milions de visualitzacions, entre YouTube, TikTok, Instagram i Facebook. És una dada que duplica la temporada anterior." En aquestes plataformes, els continguts de més èxit són actualment "APM?", el 3/24 i "Polònia".

També creixen de manera important els nous usuaris de les xarxes socials de la CCMA, a un ritme de gairebé 90.000 nous seguidors cada mes. TikTok i Instagram són les xarxes que acumulen un increment més gran. Alhora, les interaccions dels usuaris també s'incrementen un 12,5% des de l'inici de la temporada, passant de 2,4 a 2,7 milions d'interaccions mensuals de mitjana.  

 

Una nova mirada estratègica

El Pla Estratègic de la CCMA, presentat al desembre, marca la prioritat per una oferta transmèdia, omnicanal i multipantalla per posicionar la llengua catalana en el món digital i entre els joves, amb valor de servei públic. "Necessitem canviar la mirada i centrar-nos en la ciutadania i les noves tendències de consum", en una situació en què l'oferta en català és gairebé inexistent en les noves plataformes.  

El 88% dels joves passen cada dia 3 hores i 48 minuts de mitjana a les xarxes socials, especialment a YouTube i TikTok, ha explicat Romà. "Cal impulsar la presència i el consum de continguts en català en aquestes plataformes, i també generar comunitats a l'entorn dels nostres continguts."  

La directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de la CCMA, Cristina Villà, ha entrat en els detalls de l'estratègia de creació de la nova plataforma catalana d'accés universal, que s'entén com "un ecosistema transmèdia interactiu", amb una nova estratègia de creació de comunitats a les plataformes externes, amb atenció especial al públic jove, i amb una nova estratègia en l'àmbit dels videojocs. És previst, també, que integri contingut a demanda, en directe, espais de relació de la comunitat, videojocs, música, botiga o un espai virtual d'aprenentatge, entre d'altres.  

Pel que fa a l'estratègia de generació de comunitats, s'ha remarcat l'aposta pel desplegament a TikTok, vehiculat a través dels perfils temàtics i de targets, i de la xarxa Instagram, alhora que es potenciarà producció nativa en diferents formats (vídeo curt, directe, filtres) i selecció de catàleg.  

Pel que fa a Twitch, es crearan més continguts per incentivar la interacció i la creació de comunitat. També es farà una aposta decidida per ampliar el catàleg de continguts disponibles a les principals plataformes de consum d'àudio i vídeo i s'exploraran nous formats de continguts en aquests entorns (YouTube Shorts, Videopodcast).

Posteriorment a la sessió informativa, ha tingut lloc el torn de preguntes dels grups parlamentaris, que han respost ella mateixa i els directors de TV3, Sigfrid Gras, i de Catalunya Ràdio, Jordi Borda.  

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut