Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família, a "Signes dels temps" (3Cat)
Diumenge, a les 10.30

La Sagrada Família i l'escultor Xavier Medina-Campeny, a "Signes dels temps"

Aquest diumenge, a les 10.30, "Signes dels temps" es fixa en el futur de la Sagrada Família d'aquí al 2033, quan s'acabin les obres. Ho explica Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora del Temple. El programa també entrevista l'escultor Xavier Medina-Campeny, autor de les figures alades que coronen les quatre torres dels Evangelistes.

Reptes de futur de la Sagrada Família

Cada cop més turistes visiten la basílica de la Sagrada Família, que recupera les bones xifres del 2019, interrompudes per la pandèmia. D'altra banda, almenys 800 persones visiten cada dia la capella del Santíssim, les mateixes que aplega la missa internacional dels diumenges. El temple no para d'assolir fites. Actualment, hi ha 13 torres acabades, d'un conjunt de 18. Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora del Temple, veu el futur ple d'esperança:

"Si no hi ha un contratemps, confiem que el 2033 el temple estigui acabat. Amb les torres dels Evangelistes acabades, ara es treballa al carrer Provença, per construir la façana de la Capella de l'Assumpte, i inaugura-la el 2025. I el 2026 s'inaugurarà la torre de Jesús. L'optimisme és total".

Llavors només quedarà per construir la façana de la Glòria. Esteve Camps també veu amb bons ulls les negociacions, amb l'Ajuntament de Barcelona i els veïns, pel conflicte generat per la construcció de l'escalinata.

 

Ajuda als més vulnerables

La Sagrada Família ha creat un fons d'acció social de 2,3 milions d'euros per ajudar els col·lectius més vulnerables. Uns diners per cofinançar iniciatives i projectes socials, d'entitats sense ànim de lucre, de l'Arxidiòcesi de Barcelona.

"La Sagrada Família, durant més de 130 anys, només ha tingut el suport de la ciutadania. Doncs, és just, en correspondència, que el superàvit que es produeixi, sempre amb unes reserves, es dediqui al fons social", diu Esteve Camps.

L'artista Xavier Medina-Campeny

Xavier Medina-Campeny pertany a una nissaga de reconeguts escultors, però es declara autodidacta. Montserrat Esteve repassa amb ell la seva trajectòria, posant èmfasi en la petjada artística que ha deixat al temple de la Sagrada Família. Als 80 anys, continua fent dibuixos i escultures. Ara treballa en formes cilíndriques, però és un expert en el cos humà i la geometria.

L'escultor Xavier Medina-Campeny (3Cat)

Les figures alades

Medina-Campeny se sent orgullós d'haver esculpit les quatre figures alades de marbre blanc que coronen les quatre torres dels Evangelistes de la Sagrada Família. Marc representa un lleó, Lluc un bou, Mateu la figura humana i Joan, l'àguila. Són les figures amb què la iconografia cristiana representa els narradors de la vida de Jesús. Com a part del conjunt de les torres centrals, aquestes figures, que envolten la torre de Jesús, s'enfilen fins a 135 metres d'alçada. I són les terceres més altes del Temple.

"Fer una obra d'aquesta rellevància per la teva ciutat és molt important. I estic content d'haver-ho fet. El teòleg Dr. Rovira Belloso em va explicar qui era cada Evangelista, i em va fer unes reflexions molt maques que em van ajudar a estimar-los. Per exemple, deia - Joan, representat per l'àguila s'ho mira tot de dalt i es personalitza amb amor amb la gent que el mira -" diu Xavier Medina-Campeny. Per ell és imprescindible el diàleg de l'obra amb la gent, sobretot a l'espai públic.

El conjunt escultòric de Subirachs

Medina-Campeny recorda la seva amistat amb l'arquitecte Josep Maria Subirachs, autor del grup escultòric de la façana de La Passió.

"No estic d'acord amb el linxament que se li va fer per part d'alguns sectors. Les obres de Subirachs són encara millors ara que fa 10 anys. Les obres envelleixen i es transformen amb el temps", afirma.

Altres obres destacades

D'altra banda, una de les obres més conegudes de Xavier Medina-Campeny és l'escultura de La Colometa, amb el crit final de la protagonista de la novel·la de Mercè Rodoreda. L'ha representada a la plaça del Diamant de Gràcia. També ha fet l'escultura en homenatge a Martin Luther King a Atlanta (1996), i l'homenatge a Salvador Dalí, a Figueres.

El programa

"Signes dels temps" va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, fet que el converteix en un dels programes més veterans de TV3. Actualment, "Signes dels temps" és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Sílvia Rodríguez Morató és a la producció; Eulàlia Tort Brodó a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació.  

El programa vol ser un espai de reflexió obert i pròxim sobre l'actualitat de l'Església catòlica, amb protagonistes d'aquí i d'arreu del món que treballen per defensar els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència, l'espiritualitat, la justícia social i la sostenibilitat del planeta. "Signes dels temps" tracta temes pròxims a la realitat quotidiana, tenint en compte els valors cristians, i reivindica el sentit de la vida religiosa en una societat cada cop més secularitzada. A més, amplia la mirada cap a l'ecumenisme, el diàleg interreligiós i la saviesa de les tradicions.

3Cat.cat/signesdelstemps

#SignesdelsTemps3Cat

Anar al contingut