L'AMETIC Artificial Intelligence Summit 2024 premia un projecte d'Eurecat participat per 3Cat
El guardó de l'AMETIC premia el desenvolupament d'eines intel·ligents per al resum automàtic de contingut audiovisual basades en programari lliure d'IA generativa que Eurecat ha realitzat responent un repte proposat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals-3Cat
El centre tecnològic Eurecat ha estat guardonat en els premis de l'AMETIC Artificial Intelligence Summit 2024, celebrat a Madrid, en la categoria R+D+i on AI Award, gràcies al desenvolupament d'eines intel·ligents basades en programari lliure d'intel·ligència artificial generativa per al resum automàtic de contingut audiovisual que faciliten la tasca dels professionals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals-3Cat.
AMETIC, l'associació representant del sector de la indústria digital a escala estatal, ha lliurat el premi a Eurecat en el decurs de la setena edició d'aquest esdeveniment, que posa el focus en la contribució de la Intel·ligència Artificial com a gran habilitadora de la transformació digital a les diferents indústries.
Per abordar el projecte guanyador, Eurecat ha combinat models de transcripció de la parla, que proporcionen codis temporals a nivell de paraula amb grans models de llenguatge natural, capaços de fer resums extractius textuals, per tal de crear automàticament un vídeo resum amb les parts més importants d'una notícia o d'una entrevista.
Per a la interacció amb l'usuari, s'ha desenvolupat una interfície gràfica que permet, entre d'altres funcionalitats, personalitzar el resum del vídeo amb la selecció del número de frases més significatives, un segon nivell de síntesis amb les parts més importants de cada frase o una opció per eliminar silencis d'una durada determinada, a fi d'aportar més dinamisme al vídeo de resum final.
Els desenvolupaments tecnològics premiats s'han realitzat a través d'un projecte d'alt impacte del CIDAI (Center of Innovation in Data Technologies and Artificial Intelligence), que promou l'adopció i transferència d'aquesta tecnologia mitjançant solucions innovadores en el marc de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya (Catalonia.AI). Impulsada i coordinada pel Govern català mitjançant la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball, l'estratègia Catalonia.AI té per objectiu enfortir l'ecosistema d'IA del país i liderar la generació de coneixement, l'aplicació social i empresarial i la creació de solucions basades en IA que fomentin el creixement econòmic i la millora de la vida de les persones.
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals-3Cat ha participat en el projecte com a promotora del repte per impulsar la cerca de solucions innovadores mitjançant l'aplicació de les tecnologies d'Intel·ligència Artificial més punteres. També ha estat present en la fase d'avaluació del projecte, en què s'han realitzat proves amb professionals de les àrees d'Informatius, Imatge i Documentació que han aportat les seves observacions i suggeriments.
El projecte premiat forma part d'un projecte d'alt impacte del CIDAI en què, a més d'Eurecat, hi han participat també l'Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la UPC i el Computer Vision Center (CVC) de la UAB. Aquestes dues organitzacions, així com Eurecat i 3Cat, són membres del CIDAI juntament amb la Generalitat de Catalunya i d'altres empreses, administracions públiques i centres de recerca.
En aquest sentit, per al director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà i Pujol, "aquest reconeixement i la tasca del CIDAI són una bona mostra de la robustesa, maduresa i diversitat de l'ecosistema de recerca, innovació i desenvolupament en IA de Catalunya, que es consolida com a líder del sud d'Europa en implementació d'aquesta tecnologia".
Ha recollit el guardó el cap de la Línia d'Imatge a la Unitat de Tecnologies Multimèdia d'Eurecat i investigador principal del projecte, Rafa Redondo, qui subratlla que "els models d'aprenentatge profund han aportat un salt disruptiu en la capacitat que teníem de processar la informació, en aquest cas, àudio i text. I quan combinem la capacitat d'operar en diversos dominis podem idear aplicacions innovadores, com aquesta amb la qual es poden alleujar moltes tasques repetitives i tedioses per als professionals".
Segons explica Redondo, "el codi lliure permet compartir coneixement i capacitat d'innovació entre institucions i empreses de manera molt ràpida i eficient, cosa que repercuteix directament com un bé social, sempre que aquestes tecnologies s'apliquin amb metodologies de seguretat apropiades".
En paraules del director del CIDAI, Joan Mas, "aquest premi és un estímul per al CIDAI, per tal de seguir promovent l'adopció de la IA, a partir de connectar reptes rellevants que proposen empreses o entitats, amb organismes de recerca i innovació de Catalunya".
En aquest sentit, remarca Joan Mas, "ajudar a resoldre el repte plantejat per 3Cat ens ha permès treballar amb noves tecnologies dins de l'àmbit de la IA Generativa, molt rellevants per al sector media".
Per la seva banda, des de 3Cat, el cap de l'àrea d'Enginyeria, Alberto Alejo, ha destacat que "participar en aquests projectes ens permet estar en contacte amb els centres de recerca tecnològica i, a través dels reptes que presentem i les solucions que ens aporten, impulsar projectes que poden anar més enllà de les proves de concepte per convertir-se en solucions innovadores aplicables al mitjà".
L'esdeveniment ha reunit referents del sector per compartir coneixement i debatre sobre les diferents oportunitats de negoci, innovació i ocupació que promou la intel·ligència artificial.